Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

UCM wil eigen beurzenprogramma uitbreiden

MAASTRICHT. De vijf full scholarships die het University College Maastricht jaarlijks verstrekt aan studenten van buiten de Europese Unie, gaan niet verdwijnen. Sterker nog: het UCM beraamt plannen om het beurzenprogramma verder uit te breiden zodat ook studenten van binnen de EU ervan kunnen profiteren.

Op dit moment trekt het UCM jaarlijks 350 duizend euro uit voor in totaal vijftien beurzen (vijf per studiejaar) voor niet EU-studenten die onvoldoende geld hebben om een studie in Maastricht te betalen. Aan dat bedrag wordt niet getornd, zegt dean Mathieu Segers in reactie op verontruste berichten op de facebooksite van het UCM: de beurzen zouden naar het University College Venlo gaan, heette het daar, of zelf helemaal verdwijnen. “Er staat nu even geen informatie over ons beurzenprogramma op de site van de universiteit omdat wij het beleid evalueren en proberen te optimaliseren. Kunnen we het bedrag effectiever inzetten? En kunnen we het verhogen?”

Het geld voor de beurzen is deels afkomstig uit de collegegelden van de UCM-studenten. Zij betalen niet het wettelijk vastgestelde bedrag van €1984, maar €3.280. Die extra bijdrage, in 2012 ingesteld, is ten dele bedoeld voor de financiering van het beurzenprogramma, de rest is voor de bekostiging van het duurdere onderwijsprogramma. Ook elders in het land betalen liberal arts-studenten een hoger collegegeld: in Amsterdam €4154, Den Haag €4119, Utrecht €3770 en in Middelburg €2984.

De extra bijdrage gaat niet omhoog, benadrukt Segers. Wel zoekt hij naar andere bronnen om het te besteden beurzenbedrag te verhogen. “Wij staan voor toegankelijkheid en gelijke kansen. Mede door de invoering van het leenstelsel, maar ook door maatschappelijke factoren neemt de segregatie in het hoger onderwijs toe. De kloof tussen de haves and have nots groeit. Wij hebben als UCM  veel factoren niet in de hand, maar we gebruiken wel de speelruimte die er is.”

Wat vindt hij van de kritiek op Facebook dat het UCM elitair zou zijn en vooral jongeren uit welgestelde gezinnen zou aantrekken? “Ik heb geen facebookbericht nodig om te zien dat het hele hoger onderwijs elitairder wordt. Maar wat het UCM betreft: harde gegevens die dit bewijzen zijn er nog niet.”

Segers verwacht voor de zomer van 2017 helderheid te hebben over het nieuwe beurzenprogramma. “Dat zou dan in januari 2018 ingaan. Tot die tijd gaan we door op de oude voet: vijf scholarships per jaar.”

Categories:Categorieën:
Tags:
UCM

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)