Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Nederlander wint Nobelprijs chemie

Nederlander wint Nobelprijs chemie

Photographer:Fotograaf: archief RUG

UPDATE: "Geef wetenschap een miljard extra"

NEDERLAND. De Nederlandse scheikundige Bernard Feringa heeft samen met twee anderen de Nobelprijs voor de scheikunde gewonnen. Ze ontwierpen en bouwden moleculaire machientjes.

Een piepklein liftje, kunstmatige spieren, minuscule motortjes… De mogelijkheid om zulke kleine machines te bouwen hebben de scheikunde een nieuwe dimensie gegeven, zei het Nobelprijscomité zojuist.

Jean-Pierre Sauvage nam de eerste stap en wist twee ringen van moleculen aan elkaar te smeden als een ketting. Voor een moleculaire machine is het van belang dat de onderdelen goed kunnen bewegen en dat bleken die ringen te kunnen. De volgende stap nam Fraser Stoddart: die liet een ring rond een as bewegen, allemaal op moleculair niveau.

Maar Bernard Feringa (hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen) maakte in 1999 de eerste echte moleculaire motor. Een rotor draaide constant in dezelfde richting. Hij ontwierp zelfs een nano-auto. Verder bedacht hij een motortje dat blijft draaien dankzij het licht. De moleculaire motor is net zo’n grote ontdekking als de elektromotor bijna tweehonderd jaar geleden, aldus het Nobelprijscomité.

De allereerste Nobelprijs voor de scheikunde ging in 1901 ook naar een Nederlander: Jacobus Henricus van ’t Hof ontving hem voor zijn onderzoek naar chemische evenwichten en osmose.

Ook twee andere Nederlanders ontvingen deze prijs. In 1936 ging hij naar Peter Debye voor zijn onderzoek naar gassen, elektronen en röntgenstralen. De wetenschapper zou zo’n zeventig jaar later omstreden raken vanwege vermeende collaboratie met de nazi’s. De voorlaatste Nederlandse Nobelprijswinnaar voor de chemie was Paul Crutzen in 1995, die samen met anderen het gat in de ozonlaag had onderzocht.

HOP, Bas Belleman

Nobelprijswinnaar: “Geef wetenschap één miljard extra”

 

NEDERLAND. De kersverse Nobelprijswinnaar Ben Feringa roept de Nederlandse regering op een miljard extra te investeren in de wetenschap. Ook voor toekomstige onderzoekers moet er geld zijn om “vrijelijk in de speeltuin van de wetenschap rond te dwalen”.

 

Gisteren won Ben Feringa de Nobelprijs voor de scheikunde. Hij is als hoogleraar verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en doet daar onderzoek naar heel kleine moleculaire machientjes.

 

In zijn speech benadrukte hij het belang van wetenschappelijk onderzoek. “Er liggen grote maatschappelijke uitdagingen op ons te wachten, bijvoorbeeld om nieuwe medicijnen of de materialen van de toekomst te ontwikkelen”, zei Feringa in zijn speech. “Het is heel belangrijk om daar wereldwijd aan te werken. Ik hoop daar met ons onderzoek een beetje aan bij te dragen.’

 

Samen met andere leden van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen vraagt hij de Nederlandse overheid om extra geld voor fundamenteel onderzoek. Zijn verzoek sluit aan bij de recente oproep van de zogenoemde Kenniscoalitie, die er eveneens op aandringt dat het volgende kabinet een miljard extra moet investeren in wetenschappelijk onderzoek.

 

“Eigenlijk ben ik docent en geef ik college aan eerstejaarsstudenten”, verklaarde de Nobelprijswinnaar. “Ik zou het geweldig vinden als er voor die jonge talenten over enkele jaren voldoende middelen beschikbaar zijn om vrijelijk in de speeltuin van het onderzoek rond te dwalen.”

 

HOP, Irene Schoenmacker

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)