Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

MH17 versus Panam 103

MH17 versus Panam 103

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Zo’n zestig jaar houd ik mij bezig met het begrip causaliteit. Eén ding is zeker: zodra iemand beweert B komt door A, dan is die uitspraak te kort door de bocht. In ieder geval hoort daarbij de toevoeging: onder gelijke omstandigheden. Dan zou men wel willen weten welke die omstandigheden zijn. Daarom ontkomt men in de wetenschap - op zoek naar algemene verbanden - niet aan de conclusie dat alle verschijnselen multi-causaal van aard zijn. Bij unieke gebeurtenissen staat men voor een nog moeilijker taak.

In juli 2014 werd boven het in oorlog verkerende oosten van Oekraïne vlucht MH17 door een raket uit de lucht geschoten. Honderden veelal Nederlandse doden waren het gevolg. Wat was er gebeurd? Wie had dat gedaan? Nederland zou zorgen dat de onderste steen boven zou komen! Sinds vorige week zijn we door het onderzoeksrapport redelijk overtuigd van het hoe. Hierna wordt het echt moeilijk: wie deden het en zijn zij schuldig? Een internationaal tribunaal van de VN gaat door tegenwerking van Rusland niet door.

Er is al eens zo’n tribunaal geweest. Op 21 december 1988 ontplofte boven Lockerbie in Schotland vlucht Panam 103. Op weg van Londen naar New York. Eveneens honderden doden. Veel Amerikanen. Een bom was de laatste factor in de causale keten. Vrij snel bleek dat de schuldigen uit Libië kwamen. Wellicht omdat de leider Gaddafi een pleegdochter had verloren bij een afschuwelijk domme Amerikaanse vergissing, ook met een vliegtuig. In 1992 kwam er namens de VN een tribunaal in Nederland volgens Schots recht. In 1998 verschenen twee verdachten voor hun rechter. Eén kreeg levenslang, mocht vlak voor zijn sterven terug naar huis, alwaar heldenontvangst. Gaddafi trok wel zijn portemonnee.

De twee vluchten lijken alleen oppervlakkig op elkaar. Lockerbie is de uitkomst van internationaal terrorisme. MH17 is collateral damage in een conflict dat eigenlijk een oorlog is. De rol van Rusland aan het Oekraïense front is niet fraai, maar begrijpelijke geopolitieke realiteit. Wie die erkent, keert terug naar eerdere conclusies van de onderzoekers. Waarom sloot Oekraïne het luchtruim niet? Waarom vlogen KLM en Malaysian Airways wel over dat land en andere maatschappijen niet? Was de Nederlandse regering passief in deze kwestie? Anders gezegd: de ramp met MH17 had belangrijke andere oorzaken dan de plaatsing van een raketinstallatie. Voor ik het vergeet: Amerika vs Gaddafi, is een andere wedstrijd dan Poetin vs Rutte.

Hans Philipsen

 

                  

Hans Philipsen is oud-rector van de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: