Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De beste leiders

De beste leiders

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Het spijt me enorm maar ook ik ontkom er niet aan: ontgroenen is weer hot, iedereen heeft het erover en dan kan ik niet achterblijven. En als ik iedereen zeg bedoel ik ook werkelijk iedereen hè, van collega stukjesschrijver Youp (“een enge zuipsekte daar in Groningen”) tot de kruidenier op de hoek (“ik verkoop geen ene Mars meer aan dat tuig”), van Wesley Snijder (“allemaal watjes, die studenten”) tot premier Rutte (“ontgroenen hoort erbij, net als Zwarte Piet, ik laat het aan de Nederlanders over om daar in volle verantwoordelijkheid vorm aan te geven”), kortom, wie heeft zich er niet tegenaan bemoeid?

Waar gaat het om bij de ontgroening? Als oudere kan ik zeggen: om een initiatierite. De dames en heren studenten gaan een nieuwe fase van hun leven binnen. Ze zijn nu als het ware volwassen, ze horen erbij, ze mogen meedoen met de grote mensen maar daarvoor moeten ze wel eventjes pijn lijden. Prima toch? Kijk naar initiatieriten in de rest van de wereld. Daar doen ze aan genitale verminking of aan bloedstollende jachtavonturen met hele grote en hele enge beesten (de jongetjes dan), nou, dan is een potje headbangen met het hoofd van een feut nog een peulenschil hoor.

Want wat gebeurt er als je ze géén pijn laat lijden? Dan krijg je dus de spreekwoordelijke watjes van voetbaldenker Snijder. Dan krijg je slappelingen met huilogen die op hun 23e al hun eerste burn out hebben omdat ze de wereld niet aankunnen. Dat zijn de kinderen wier ouders al met ze onderhandelden toen ze nog in de wieg lagen. De kinderen die mee mochten beslissen over het nieuwe bankstel. Die als ze van een leraar op hun kop kregen dreigden dat ze hun vader erbij zouden halen en dat die vader dan ook inderdaad kwam om de leraar een uitbrander te geven, of een beuk in de wat minder verbaal begaafde milieus.

Dat willen we toch niet met z’n allen? Neen, dat willen we niet. We zijn tegen de algehele verweking van onze maatschappij. Kijk, vroeger werd er hooguit over de groentijd geklaagd als er dooien vielen. Dat gebeurde wel eens. Maar verder wisten de nuldejaars waar ze aan begonnen want de verhalen waren legio. En toch stroomden ze toe, toch onderwierpen ze zich vrijwillig aan ouderejaars voor wie ze moesten knielen zodat die ongehinderd over hun koppen konden pissen, aan treiterspelletjes waarbij ze ’s nachts om het half uur werden gewekt uit de comateuze drankslaap om al zingend een rondje te tijgeren onder het toeziend oog van de senaat enzovoorts enzovoorts.

Heeft dat slechte mensen opgeleverd? Zijn onze bankdirecteuren, onze ministers van Justitie, onze CEO’s bij onze multinationals, zijn dat slapjanussen? Zijn het huilebalken? Driewerf nee! Het zijn mannen en ook wel vrouwen van stavast, die knopen durven door te hakken, die durven te hakken dat de spaanders je om de oren vliegen.

En nu komt mijn punt: waarom breiden we de gedachte van de ontgroening niet uit naar latere levensfasen? Waarom niet bij sollicitaties gekeken of de kandidaat wel voor de vuist weg een mooi rondje kan bralleputten?

Ik ga nog verder: we voeren het systeem in van top naar bottom. We nemen alleen nog mensen aan die door onze molen zijn gegaan. Onze leiders het eerst, de leden van ons Hoge College, de decanen, samen verenigd in wat zo plat en onacademisch het managementteam heet; zij gaan het goede voorbeeld geven. Want ik vraag me af: had Germanicus het doorstaan om drie dagen zonder rantsoen in de Ardennen te survivallen? Was het hem gelukt om zijn eigen visje, zijn eigen konijntje te strikken, te ontvellen en rauw - want vuur niet toegestaan – te verorberen? Was het kapsel (en daarmee het moreel) van de dames Letschert, Schneider, Vanhoonacker, Jansen en Jansma intact gebleven na een duik in een bak bagger? Hebben wij, kortom, wel de beste leiders denkbaar?

Albert Bergbroeder   

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: