Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Geïnitieerde mannen en de rest

Geïnitieerde mannen en de rest

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Machteld Roede, mijn bijna jaargenoot aan de Universiteit van Amsterdam, stuurde vorige week een brief aan dit blad. Daarin toonde zij aan dat aan de berichten over de ontgroening in Groningen een seksistische kant zat. Wat jonge mannen elkaar in de beslotenheid van het corps aandoen, is nieuws als het ontspoort. Dat jonge vrouwen in dezelfde situatie het beschaafder houden is een verstandige aanvulling op verhalen over lullo’s die op elkaars hoofden dansen. Dat geeft al aan dat een verbod op de verenigingen en/of hun activiteiten onterecht en nutteloos is.

Dat wil nog niet zeggen dat gebeurtenissen zoals in Groningen alleen maar ontsporingen zijn. Albert Bergbroeder heeft in hetzelfde nummer in zijn eigen stijl laten zien dat fysiek uitputtende, vernederende ontgroeningen ‘leiders’ zouden klaar stomen die in de keuken blijven omdat ze de hitte kunnen verdragen. Waar gehakt wordt vallen spaanders. Die achtergrond geeft een zwaarte aan zulke initiatieriten waarin de grens tussen ontsporingen en structureel geweld moeilijk te trekken valt. Intrede in het studentencorps wijkt sterk af van de vele initiatierites die een mens in de loop van zijn leven meemaakt. Die zwaarte blijkt ook uit het aantal studenten die het tijdens of na de ontgroening voor gezien houden. Wie slaagt lijkt op de Amerikaanse marinier: immer trouw, semper fi (fidelis). Daarbij hoort ook het stilzwijgen en het niet uit de school klappen.

Heel lang geleden leefden we in een heel simpele structuur. Er waren - in moderne termen - gezinnen, families, kleine dorpen, verwantschapsrelaties, clans. Bij toename van de complexiteit ontstaan andere groeperingen. In eerste instantie vooral gebaseerd op leeftijd en geslacht. De veelheid aan vormen daarvan is groot. Aan het ene eind van het spectrum vinden we, onder andere in Australië, stammen met maar twee soorten mensen: geïnitieerde mannen en de rest. Aan het andere eind, in West-Afrika, kent men alles overheersende geheime genootschappen voor zowel mannen als vrouwen afzonderlijk. Wee degene die de taboes aan zijn laars lapt. De lijfelijke straf is erger dan de 25 duizend euro die een Groningse klikspaan moest betalen.

Machteld Roede heeft gelijk. Het onderliggende frame van de pers lijkt te zijn dat we nog steeds een cultuur hebben van twee soorten mensen: van zowel gelouterde mannen als jongens die eindelijk man mogen worden en zich bevrijden van hun moeders, en de niet gedefinieerde rest. Zelfs op de burelen van de hoog(ver)mogende macho’s weet men langzamerhand wel beter.

Hans Philipsen

 

     

Hans Philipsen is oud-rector van de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)