Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Laten we minder schieten, maar wel vaker raak”

“Laten we minder schieten, maar wel vaker raak”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Nieuw strategisch plan Fasos

MAASTRICHT. Een derde bachelor in 2019, 2100 studenten in 2021, meer tijd voor wetenschappelijk onderzoek, een verlaging van de werkdruk, en meer doorgroeimogelijkheden voor de staf. Niet alleen door een toename van leerstoelen en universitaire hoofddocentschappen, maar ook door een mogelijke introductie van onderwijscarrières. Een greep uit de voornemens die zijn opgetekend in het nieuwe strategisch plan van de faculteit Arts and Social Sciences Smart Choices.

Smart is - naast de focus op kwaliteit en duurzaamheid - een belangrijke term in het strategisch plan waaraan zowel medewerkers als studenten via brainstormsessies en ‘heidagen’ een steentje hebben bijgedragen. “Het is bottom up ontstaan”, zegt decaan Sophie Vanhoonacker. “Het mooie is dat mensen vaak hetzelfde zeiden. Niet alleen blijft het pgo de basis van ons onderwijs, ook is er bijvoorbeeld behoefte om over de grenzen van het eigen departement of de studie te kijken.”

Smart staat voor een slimme investering van de beschikbare tijd, geld en kennis. Of zoals Vanhoonacker het uitlegt: “We leggen de lat hoog, maar er is niet meer geld en dus moeten we beter kiezen. Hoe maken we onze ambities waar zonder dat mensen overspannen raken?” Soms kan dat door niet meer, maar juist minder te doen. “Wij hebben een onderwijskundige expert ingehuurd die onder andere de toetsing doorlicht. Nu blijkt dat in sommige blokken twee, drie tot soms wel vier keer wordt getoetst. Meer is niet noodzakelijk beter. Dat gaan we aanpakken. Ander voorbeeld: onze writing coach heeft het schrijfonderwijs bekeken. Zijn advies: geef niet meteen grote opdrachten in het eerste jaar, bouw het langzaam op. Dat is niet alleen pedagogisch wenselijker, maar verlicht ook de werkdruk.”

Ook op onderzoeksgebied gaat het om smart choices: “Wij willen de komende jaren opnieuw externe onderzoeksubsidies binnenhalen. En ja, we stellen ons kwetsbaar op door precieze aantallen te noemen (5 Veni’s, 2 Vidi’s, 1 Vici en 2 ERC-beurzen, en een horizonaanvraag, red.) We kijken veel bewuster wie een geschikte kandidaat is voor welke subsidie. Die medewerkers krijgen extra uren om hun aanvraag voor te bereiden. Ons motto is: laten we minder schieten, maar wel vaker raak.”

Een derde bachelorstudie die uiterlijk in september 2019 de eerste studenten verwelkomt, moet er mede voor zorgen dat de trend van teruglopende studentenaantallen wordt gekeerd. In 2021 wil de faculteit groeien van zo’n 1650 studenten nu naar 2100.  Nee, zegt Vanhoonacker, ze weet echt nog niet welke richting die uit zal gaan. “We hebben een open call uitgestuurd: collega’s kom met voorstellen. Deze maand verwachten we ze. Ik ben erg benieuwd.”

Het laatste hoofdstuk is gewijd aan het human resources management. En dat is niet voor niets, staat in de inleiding: wil de faculteit haar doelen halen, dan kan dat alleen maar met een goede, gezonde en gemotiveerde staf. Zo komt er een actieplan om de nog steeds hoge werkdruk te verlagen. Doel is om in 2018, wanneer het volgende UM werkbelevingsonderzoek staat gepland, veel meer in de pas te lopen met de andere faculteiten. Er zijn dan “considerably fewer employees who complain about the high work pace, emotional stress and need for recovery”, aldus het plan.

Het aantal tijdelijke aanstellingen voor de wetenschappelijke staf gaat de komende jaren ook omlaag: niet meer dan 22 procent van het totaal. Dat was in december 2015 nog bijna 37 procent. Daarnaast wordt het carrièreperspectief van de wetenschappelijke staf verbeterd door een uitbreiding van het aantal hoogleraarsposten en UHD-plaatsen – tot nu toe was voor de meeste medewerkers een UD-functie ook meteen de eindfunctie. Bovendien wil Fasos werk maken van onderwijscarrières.

 

 

 

   

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)