Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Tuinkabouterklucht

Tuinkabouterklucht

Martin en Hilda betrekken een mooi nieuw appartement in residentie Bosrijk. In de tuin wuift het groene gras en er hangen gekleurde ballonnen. Alles is gereed voor de housewarming. Maar dan gaat het mis: een jongeman klautert over het hek van de buren en Martin moet hem met geweld de tuin uit jagen. De gasten bevestigen dat de buurt al langer achteruit gaat. Dat laat Martin niet gebeuren en hij richt een burgerwacht op. Het tuig moet en zal bestreden worden. Wat begint als een onschuldig initiatief, eindigt met een metershoog Heras hekwerk, legitimatieplicht aan de voordeur en een heuse schandpaal. Ondertussen wordt Martin, met zijn doorzettingskracht en christelijke idealen, genoemd als mogelijke nieuwe minister-president van Nederland.

Burgerwacht, de nieuwe voorstelling van Toneelgroep Maastricht onder regie van Jeroen van den Berg, kenmerkt zich vooral door heel veel dialoog. De buren wippen constant binnen om de staat van de wijk te bespreken. Zo leren we o.a. Ron de pragmatische beveiliger, Gerard de vriendelijke Belg en de altijd aanwezige “ik ben de uitzondering op de regel in deze kuttige vinexwijk”-Amy kennen.

Het stuk wordt pas na de pauze interessant. Dan begint eindelijk de langverwachte stroomversnelling: Amy gaat vreemd met Martin, er vliegt een tuinkabouter door het raam – “Allemaal op de grond! Is het een bom?” – en er ontketent zich een ware oorlog in de wijk. Tot die tijd moet het stuk vooral dienstdoen als klucht, wat meestal niet lukt. Te vaak worden scènes gerekt met ongemakkelijke stiltes. Daarnaast is de tekst van Alan Ayckbourn niet zo grappig en had Van den Berg (die de tekst zelf vertaalde) drastisch moeten schrappen. Het is de spelers niet te verwijten. Behalve dat een aantal woorden wegvalt door de ronde publiekopstelling (en je dus geregeld naar de rug van een acteur kijkt), plaatsen zij de teksten scherp. Vooral Mirjam Stolwijk schittert in haar rol als hypocriete Hilda.

Met kritiek op achterhaalde christelijke normen zoals ‘tolerantie’ en ‘bruggen slaan’ is Burgerwacht een hedendaagse en toegankelijke voorstelling. De speeltijd had echter de helft kunnen zijn. 

Marlien van Liempt

Burgerwacht van Toneelgroep Maastricht speelt tot en met 14 april in de Bordenhal (voorheen Derlon Theater) in Maastricht.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)