Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik kan eigenlijk niet naar de kringloop zonder iets te kopen!”

“Ik kan eigenlijk niet naar de kringloop zonder iets te kopen!”

Photographer:Fotograaf: Freya Tilleman

Oost, West, thuis best

Het eerste wat opvalt als je de kamer van Bibi Ortjens Straatman (20) binnenkomt, is hoe mooi het is ingericht. De vintage spulletjes en de meubels van oma geven de kamer gelijk een bijzondere en persoonlijke sfeer. De lamp aan het plafond is zelfgemaakt van wat papier en een oranje stift, en er hangen veel oude foto’s en schilderijtjes aan de muur.

Ortjens heeft het over de ‘gewone’ studentenkamer: vol Ikea meubels, vaak met dezelfde moderne kleuren en het streven naar functionaliteit. “Ik snap niet waarom andere studenten dat doen, je wilt er toch een beetje je eigen hutje van maken?!” zegt Ortjens, die duidelijk een rommelmarkt fan is. Dan komt ze erachter dat de witte kanten gordijnen om het bed ook van de Ikea zijn. Tja.

“Eigenlijk had je een paar jaar eerder moeten komen,” laat Ortjens weten, “toen woonden er drie jongens in dit huis, en was het waarschijnlijk het vieste studentenhuis van Maastricht.” De sporen hiervan zijn nog zichtbaar in de gang, maar van vlekken in de vloerbedekking is in de kamers inmiddels niets meer te zien. Het huis is van Ortjens’ oom en tante, en een nichtje woont ook in het huis. Ortjens: “Volgens mij heeft bijna de hele familie wel in het huis gewoont, behalve de dochter van mijn oom en tante zelf!”

De grote opgezette stierenkop in Ortjens’ kamer is een ware blikvanger; al kijken sommigen er in eerste instante overheen, legt Ortjens uit. Ook al van de rommelmarkt. “Het was een heel gedoe toen mijn vader hem omhoog moest sjouwen”, lacht ze. Toen ze het huis uit ging mocht Ortjens kiezen, de bijzondere stierenkop of de flatscreen tv. “Ik koos gelijk voor die stierenkop, gelukkig was mijn broertje blij met de flatscreen.”

Ortjens zit in haar derde jaar Klassieke zang en opera, aan het conservatorium. “Al ben je 20 en kun je nog zo leuk zingen, het echte werk begint pas tegen de 30. Dat komt omdat je stem zich moet ontwikkelen, 20 is gewoon te jong,” verklapt Ortjens, “maar dat is ook fijn want dat geeft je de ruimte.” Volgens Ortjens is dat ook wat er verkeerd is in de maatschappij: “Mensen haasten zich te veel. Met deze studie moet je eerst gewoon wat werken en ervaring opdoen, en dan pas tel je mee in de zangwereld.”

Ondanks dat de kamer zo zorgzaam is ingericht, blijft het een studentenkamer. Want ligt daar nu een wc rol onder het bed?

Freya Tilleman

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)