Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Van mij hoeft het niet meer

Van mij hoeft het niet meer

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Als erkende bejaarden ontmoeten wij steeds vaker andere ouderen, komen zelfs bij ze over de vloer. We hebben geleerd dat we bij binnenkomst moeten oppassen met de vraag: hoe gaat het er mee? Een groot deel van het leven kan die vraag zonder gevaar gesteld worden. Het antwoord is gewoon: prima! Druk, druk. Als er echts iets zou zijn, wisten we dat al wel. Bovendien lopen mensen in de kracht van hun leven bij vage kennissen en omstanders niet te koop met hun wel en wee. Bij ouderen ligt dat vaak anders. Voor we zitten is de grote dooddoener er al uit: van mij hoeft het niet meer. Ouderen zeggen het wellicht niet voor niets. Het is echter ook een onderdeel van de etiquette die bij het steeds ouder worden hoort.

Een probleem is er wel. Enerzijds zijn we met zijn allen in de ban van vrolijke optimisten die ons 130 jaar of ouder willen laten worden als opstapje naar de onsterfelijkheid. Anderzijds horen we elke dag over de problemen in de ouderenzorg, het belang om euthanasie steeds beter te regelen en de eenzaamheid van lege dagen. Daar komt de roep vandaan om ook hulp bij zelfdoding bij mensen met een ‘voltooid’ leven toe te staan. Desgevraagd hebben de verenigde Nederlandse experts de regering dringend verzocht er niet aan te beginnen. Om allerlei redenen, maar één er van is de vraag of er in de huidige regeling niet voldoende marge zit. Tot mijn verbazing komt het huidige kabinet nu toch met een voorstel. Die maakt geen principiële keuzes en leidt tot nog meer regelgeving.

De reacties van politici waren er naar. D66-voorman Pechtold vindt dat iemand na een mooi leven dat leven voltooid mag achten. Hoezo, mag het niet na een rot leven? En voltooid, wat is dat? Is de regeling een verwijt aan Magere Hein dat hij eerder langs had moet komen? De christelijke partijen zijn tegen. Die komen als ik 96 ben om mij heen staan tegen de eenzaamheid. Je zou je dood schrikken! De kameraden Roemer en Marijnissen van de neomarxisten stelden vast dat de heersende klasse van de oudjes af wil. Voorlopig is vertrouwen op de marges in het huidige stelsel zo slecht nog niet. Een beetje hypocrisie en niet teveel over onoplosbare problemen praten is soms het cement van de samenleving.

Hans Philipsen

 

Hans Philipsen is oud-rector van de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)