Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Juristen en economen: wát een cultuurverschil”

“Juristen en economen: wát een cultuurverschil” “Juristen en economen: wát een cultuurverschil”

Photographer:Fotograaf: Illustratie Janneke Swinkels/eigen foto Raymond Luja

40 jaar in 2016

Dit academisch jaar wordt de Universiteit Maastricht veertig. In deze serie vertellen oud-studenten – die net als de universiteit het levenslicht zagen in 1976 – hoe ze in Maastricht terecht kwamen en welke herinneringen ze hebben aan docenten, de faculteit en hun studentenleven. Vandaag: Raymond Luja.

Studie: Ik wist al heel lang dat ik iets met accountancy en fiscaliteit wilde, wellicht daarna de lerarenopleiding economie. Mijn ouders hadden een eigen bedrijf, ik kreeg iets mee van belastingen en hoe ingewikkeld het soms kan zijn. Ik ben op verschillende universiteiten in Nederland gaan kijken, maar het probleemgestuurd onderwijs in Maastricht gaf de doorslag. Ik begon aan economie, maar toen in mijn tweede jaar fiscale economie werd aangeboden, maakte ik de switch. Wat veel mensen niet weten, is dat het een van de oudste multidisciplinaire opleidingen van de UM is. Ik vond het een fantastische studie hoewel er vanuit onze eerste lichting wel wat suggesties werden gedaan om een en ander te verbeteren. Ik ben in Nuth blijven wonen en nooit op kamers gegaan. Ik had er geen behoefte aan, Nuth ligt dichtbij Maastricht, en bovendien was ik actief in het verenigingsleven in het dorp.

Docent: Theo Pouw is mij bijgebleven, even afgezien van mijn collega’s van de capaciteitsgroep waar ik ook ooit les van heb gehad. Theo slaagde in de vrijwel onmogelijke taak om een groep economen in acht weken grote delen van het privaatrecht eigen te maken, iets waar juristen aanmerkelijk meer tijd voor kregen. De essentie van twee of drie rechtenvakken werd in één blok gestopt. Theo had jarenlang als advocaat gewerkt en daarmee veel praktijkervaring. Aan de UM werkte hij als docent handels- en ondernemingsrecht. Volgens mij was het vak dat hij aan ons moest geven een van zijn eerste aan de universiteit. Ja, hij werd gelijk in het diepe gegooid, maar dat deed hij leuk en begrijpelijk.

Anekdote: Vanuit de fiscale studievereniging FIRST gingen we met een groep economen naar het landelijke fiscalistencongres. Wij, tweedejaars, in spijkerbroek en overhemd. Wát een cultuurverschil toen we daar juristen tegenkwamen: strak in het pak! Ik heb er daarna meteen een aangeschaft. Ik vervolgens in vol ornaat naar een congres van Aiesec, bleek ik compleet overdressed tussen allemaal economen. Het waren de jaren negentig, maar als ik vandaag de dag naar een congres ga, zie ik nog steeds een duidelijk verschil.

Plaats: De studiekamertjes op de zolder van de oude bibliotheek aan de Ezelmarkt. Daar hadden de economen hun studielandschap. Met een groep studenten hebben we daar menig uurtje doorgebracht.

-> Raymond Luja, geboren op 5 juni 1976 in Heerlen, studeerde van 1994 tot 1998 fiscale economie. Hij is hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit Maastricht, lid van de Universiteitsraad en (zeer) parttime werkzaam voor Loyens & Loeff als adviseur fiscale staatssteun. Hij is getrouwd, heeft een dochter van vijf en een zoon van drie en woont in Nuth.

Het Alumni Office van de Universiteit Maastricht staat Observant bij in de zoektocht naar veertigjarigen. Dit bureau, gevestigd in het bestuursgebouw aan de Minderbroedersberg, onderhoudt contacten met alumni, organiseert lezingen in binnen- en buitenland, workshops en borrels. De UM Star Lectures, gegeven door hoogleraren uit Maastricht, vormen de vaste kern van de evenementen. In januari 2015 vond de eerste editie van de UM Star Lectures plaats: twaalf professoren startten simultaan in twaalf steden (Nederland, België, Duitsland en Groot- Brittannië) een lezing.
Het alumnibureau krijgt bij de organisatie van evenementen hulp van vrijwillige alumni-comités. Denise Villerius, alumni officer: “Goede relaties beginnen met contact onderhouden; daarom vragen we onze alumni ons op de hoogte te houden van waar zij wonen en waar ze werken.”

www.maastrichtuniversity.nl/alumni

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)