Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

UM: eerste horde is genomen

Nieuwe wet: geen loting meer in 2017, maar decentrale selectie

MAASTRICHT. De loting is afgeschaft, vanaf nu moeten de vier Maastrichtse studies met een numerus fixus alle studenten zelf selecteren. Dat kan niet zonder aanpassing van de regels. De eerste: scholieren moeten zich veel vroeger, niet eind april, maar 15 januari, inschrijven. Gaat dat lukken?

Die horde lijkt genomen, vertelt projectleider ‘Afschaffing Loting’ en opleidingsdirecteur van de faculteit psychologie en neurowetenschappen, Anke Sambeth.  Naast psychologie hebben ook International Business, Business and Business Economics en geneeskunde een numerus fixus. “We hebben het afgelopen jaar veel tijd besteed aan goede informatie voor studiekiezers via onder andere mails naar meer dan duizend scholen in binnen- en buitenland, flyers en open dagen.” Sinds de aanmelding op 1 oktober opende hebben psychologie en de School of Business and Economics veel meer belangstelling dan andere jaren om deze tijd. Geneeskunde kent al langer een vroege deadline.

Half januari start de decentrale selectie. Waar SBE om een uitgebreid cv, motivatiebrief en cijferlijst vraagt en kijkt of de toekomstige student past in de international classroom, wil geneeskunde een portfolio op basis waarvan de kandidaat al dan niet wordt uitgenodigd voor een selectiedag. Psychologie vraagt belangstellenden om op internet een aantal vragenlijsten in te vullen en online een toets te maken. “Ze krijgen drie colleges van een kwartier en wat literatuur. De toets bestaat uit vijftien meerkeuzevragen over de stof. Wij denken dat dit een goede test is. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de beste voorspeller voor studiesucces het nabootsen is van een studiemoment. In ons geval is dat een toets.”

Op 15 april 2017 moet duidelijk zijn wie is geplaatst. “De student hoort het een stuk vroeger dan voorheen.” Wie buiten de prijzen valt kan het jaar er na nog een poging (bij geneeskunde maximaal twee keer, bij SBE en psychologie maximaal drie keer) wagen.

Sambeth verwacht dat de commissie die klachten van studenten behandelt het na 15 januari en na 15 april druk zal hebben. “Tot voor kort kwam een aantal klachten terecht bij de dienst DUO die tot afgelopen jaar de inschrijving regelde. Nu gaat alles naar de universiteit. Komt nog bij dat de nieuwe wet die per 1 oktober is ingegaan, eist dat ieder bezwaar in zes weken is afgerond, maar dat de student mag vragen om spoed: dan moet het in vier weken.”

 

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: