Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik kom voor Liesje”

“Ik kom voor Liesje”

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Sorry, maar ik moet een keertje klagen over wat zich boven mijn hoofd afspeelt. Letterlijk, beste lezer, richt de blik even naar de foto en vooral de tekst op de bovenste helft van deze pagina en u weet wat ik bedoel. O, u leest dat nooit? Niet voor u? Meer voor de kindertjes die zich op de relatiemarkt begeven? Jawel, allemaal waar, maar zo gemakkelijk komt u er niet vanaf hoor. Hier boven mijn kruin ontvouwt zich onder de kop ‘blonde staartjes/ruige jongens’ week na week een antropologisch treurspel, een deprimerende inkijk in het zielenleven van het student anno nu, een ontwrichtende opsomming van enormiteiten en clichés die je als volwassen medemens doen afvragen: was ik ook zo op mijn twintigste? Sloeg ik ook dit soort taal uit? Waarom hebben ze me toen niet laten opnemen? Voor mijn eigen bestwil, in Vijverdal, in Paviljoen 3, in Venray, in Santpoort, in welk gesticht dan ook?

Het is niet gebeurd, en ik kan alleen maar hopen dat dat was omdat wij, het staartje van de babyboem, ons destijds niet op deze manier aan de wereld presenteerden. Natuurlijk, we waren brutaal, we waren opstandig, we waren soms onhandelbaar en vooruit, een enkele keer sloegen ook wij onzin uit. Maar, hoe zal ik het zeggen, dat was àndere onzin. Betere onzin, ja toch, niet dan, generatiegenoten?

Ik ga er wat op los citeren, kijk, een meidendispuut dat over zichzelf beweert dat ze elegant, charmant, eigenwijs en ambitieus zijn. “We weten wat we willen, maken een toekomstplan en staan op eigen benen.” Een toekomstplan! Hullup! Op je tweeëntwintigste! Wat staat daarin? Hoeveel je over vijf jaar verdient? Hoeveel kinderen je hebt? Of je dan al in een vrijstaand huis woont? En de kosten van de psych als het allemaal niet lukt, staan die ook in het plan? Het dametje in kwestie is trouwens ook niet mis. Ze wil “in ieder geval een man die de deur voor me openhoudt, aantrekkelijk is en een bepaalde mate van intelligentie heeft”. Let op de volgorde. En op dat ‘een bepaalde mate van ..’. Need I say more?

En wat vond u van deze? Een blondje omschreef haar ideale partner als: “Hij moet ballen hebben, geen gedoe van schatje dit en schatje dat. Ik wil een beetje tegen hem op kunnen kijken.” Nee, ze was niet van het feminisme.

Een knul wilde iets dat “gezond slank” is, mooi, lief, slim, “geen alfa vrouwtje”, spontaan en niet te serieus. “Een beetje gek is leuk. Dat ze opeens zegt: kom we gaan op reis.”

Hè ja, lekker gek. En vooral spontaan. Dat willen ze allemaal, een spontane meid, een spontane gast. Komt u wel eens op dating-sites? Ik ook niet. Daar prijst iedereen zichzelf bij voorkeur aan als ‘spontaan’. Maar wat betekent dat? Dat je  in de Appie Heijn zomaar het Wilhelmus uitjubelt? Dat je jeuk in je kruis hebt en demonstratief het euvel bestrijdt? Ik las laatst over iemand die spontaan een hekel had aan homo’s en dat mochten die homo’s spontaan weten ook. Waren ze blij mee, want ook homo’s houden erg van spontaan.

Nee, dan die negentienjarige bink die op zoek is naar “een poppetje, maar geen poppetje met veel make-up. Een ingetogen schoonheid. En dun, had ik dat al gezegd?” Ja dat had-ie al gezegd. En hij had ook gezegd dat-ie zo goed in beffen was. In wat? Jawel. Een dispuutsgenoot zegt: “Hij gaat altijd voor kwaliteit, hij legt de standaard hoog.”

O god, je zal maar een knappe dunne dochter hebben. En dan staat er zo’n kwaliteitsschoonzoon voor je deur. Die zijn lippen aflikt. “Dag meneer, ik kom voor Liesje.”

Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: