Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Geheimzinnigheid troef

Geheimzinnigheid troef

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

De begrotingen komen er weer aan, dus hier op de Berg stijgt de nervositeit. Hier moeten ze van alle facultaire begrotingen één klinkende UM-brede financiële triomftocht maken. Eentje waarmee ze straks èn de universiteitsraad èn de raad van toezicht kunnen overtuigen. En dat wordt moeilijk want er zingt het een en ander rond. Dit jaar is het geheimzinnigheid troef. Dit jaar vergaderen de faculteitsraden bij de juristen en bij de slimmeriken van economie en bedrijfskunde, de SBE, zelfs achter gesloten deuren als de begroting op de agenda staat.

En ik weet hoe dat komt. Niet zomaar natuurlijk, ik heb er al mijn contacten en connecties voor in moeten schakelen. Plus wat moderne hulpmiddelen waarover ik hier niet kan uitweiden maar laat ik het zo zeggen: ik wist niet dat ik het in me had. Want dan heb ik het natuurlijk niet over het luistervinkje spelen met aan het oor een omgekeerd wijnglas tegen de deur van de decaan. Of die van de directeur. Ik heb me laten vertellen dat zoiets te veel opvalt.

Wat kwam mij ter ore? Eerst het gekonkel bij de economen en bedrijfskundigen. Vooral die laatste soort is uitgekookt. Die hebben connecties in het bedrijfsleven. Dat moet, zeggen ze, zodat ze mooie casussen voor het pgo kunnen scoren en ook om stageplaatsen te regelen om de studenten een opstapje te geven. Ja ja. Ze kennen de CEO’s, ze werken ermee samen, ze gaan ermee op restaurant, zoals onze Vlaamse vrienden zeggen, ze slaan een balletje op de golfbaan, ze gijpen en ze reven wat op het corporate zeiljacht in de oude grindgaten langs de Maas. En ze bespreken de toekomst van de faculteit. De CEO’s: “Wat doen jullie eigenlijk nog binnen die ballen-uni van jullie? Waar heb je die nog voor nodig? Jullie zijn toch verdomme mans genoeg om op eigen benen te staan met een leuke business school, zonder dat je een Germaan in je nek hebt staan hijgen of een vicerector die je vertelt hoe je je klasjes moet vormgeven?”

En, vervolgen ze dan, “weten jullie wel dat als wij samen met jullie een PPP aangaan, de beloning eindelijk het bijstandsniveau zal ontstijgen, al was het maar omdat er hier en daar een bonusje te regelen valt?” Een PPP, lezer, is een public-private partnership. In het Engels, uiteraard.

Goed, het verhaal wordt te lang maar de bottomline is dus dat de heer decaan Philip V. schoolgaand en studerend grut heeft dat, we weten het allemaal, je een rib uit je lijf kost. Zodat hij niet geheel ongevoelig was voor de avances van de bedrijfstyconen. Zodat de begroting een geheime paragraaf kent waarin de komende afscheiding financieel in de week wordt gelegd. Zodanig vermomd dat wij hier, de gewetensvolle ambtenarij op de Berg, erin zullen trappen. Ha!

En hoe zit het dan bij die juristen? Wat doen ze daar dat het schelle begrotingsdaglicht niet kan velen? Ach, dat is allemaal veel prozaïscher. Wat klein bier eigenlijk, maar ze beschouwen zichzelf als het morele ijkpunt van deze uni en daarom kost het ze veel moeite de plannetjes de gewenste respectabiliteit te geven. Het draait natuurlijk allemaal om seks, want tja, zelfs juristen…, nou ja. Bekend is dat de decaan, Hildegard S., getrouwd is met een coryfee die zojuist afscheid heeft genomen, René de G. Nu blijkt dat alle festiviteiten daaromheen alleen voor de bühne waren. Hij gaat helemaal niet weg. Het echtpaar heeft een dure kunstsmaak en de Tefaf komt er weer aan. De G. zit nu op een pensioentje en wat AOW, maar daar krijg je bij die beurs nog geen kop koffie voor. Dus krijgt De G. een eigen instituutje bij de faculteit in de schoot geworpen dat zogenaamd op eigen benen kan staan met de verkoop van dubbele paspoorten, maar in werkelijkheid een dikke facultaire subsidie ontvangt. De G. wordt directeur. Daarom vergadert de F-raad vertrouwelijk. Omdat het over personen gaat.

 

Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: