Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Vrouwen in bomen

Vrouwen in bomen

Photographer:Fotograaf: IM-perfekt.photography

Mooi herfstweer, Indian Summer. Tijd om een wandeling te maken in het park. Bij voorkeur naar een terrasje. Met elkaar natuurlijk. Op een mooi plekje maken we een selfie. Meteen opgestuurd naar de afwezigen: kinderen, opa en oma, vrienden in het buitenland. En desgewenst gaat de leuke herinnering het gehele net op. Zondag zagen we het om ons heen in het stadspark. Ik moest denken aan foto’s die ik in Vrij Nederland zag staan. Elke aflevering bevat het blad een fotodocument. Opvallend werk van een fotograaf over één thema. De Duitser Jochen Raiss loopt rommelmarkten af op zoek naar schoenendozen vol kiekjes van vroeger. Uit de tijd dat fotograferen nog een heel gedoe was. Dat er van negatieven maar een enkele afdruk bestond. De meerderheid van alle foto’s behoorden alleen in de intimiteit van gezinnen, paartjes of vriendenkringen thuis. Raiss zijn hobby bestaat door de noodzaak dat nabestaanden de ouwe rommel van overledenen kwijt moeten.

Raiss laat in boekvorm en op internet zijn foto’s zien, geordend naar thema’s. Zo heeft hij ruim negentig plaatjes gevonden van Frauen auf Bäumen. Hoe verschillend ook, die lijken op elkaar. In hun goeie goed, met net schoeisel, staan, zitten, hangen jonge vrouwen, goed zichtbaar, laag in bomen. Goed zichtbaar, niet verscholen. De meesten kijken naar de fotograaf, vrolijk, jolig, guitig, bevallig. Zij poseren voor hem. Niet voor mij of voor Raiss. Fotograaf en model vormen een paar. Verliefd, verloofd, getrouwd. Zoals Marijn van der Jagt in zijn commentaar zegt: “De vrouwen …hebben iets onschuldigs. De erotiek … is nog verholen.” Freud en Darwin kunnen we er buiten laten.

Foto’s kijken wordt soms als speurwerk beschouwd. Wat valt mij op in deze crime scenes? Wie het gedaan heeft weten we. Het waarom is overduidelijk. De dader zal de gelegenheid om zijn daad te begaan graag bekennen. Wel is er iets raadselachtigs aan de hand met de plaats en tijd van het delict. In volle zomer zouden de foto’s nooit gemaakt kunnen worden. De bladeren zijn er nog niet of ze zijn al uitgevallen. De kiekjes kunnen alleen op een mooie lente- of herfstdag zijn geschoten. Het volgende probleem is: hoe komen die nette jonge dames in de bomen? Ik hoop niet dat ik de lezer in zijn mooie gevoelens kwets. Volgens mij staan achter de fotograaf familie en/of vrienden met een trapje.

Hans Philipsen

 

 

 

 

 

              

Zie: VN 15-10; http://IM-perfekt.photography

Hans Philipsen is oud-rector van de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: