Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Volledig afgeschreven

Volledig afgeschreven

Film: The Accountant

Het verhaal: Christian Wolff (Ben Affleck) is een geniale, autistische accountant die in het geniep voor ’s werelds grootste drugskartels en wapensmokkelaars werkt. Als dekmantel gebruikt hij een klein, onooglijk accountantskantoor in Chicago. Als Wolff de opdracht krijgt om boekhoudfraude bij een groot roboticabedrijf te onderzoeken, wordt hij het doelwit van huurmoordenaar Brax (Jon Bernthal). Ondertussen maakt ook een speciale eenheid van het ministerie van Financiën onder leiding van Raymond King (J.K. Simmons) jacht op Wolff. Al snel blijkt dat deze accountant niet alleen goed is met getallen, maar ook prima met allerhande wapentuig uit de voeten kan.

Eindelijk een film over accountants, want:

- Uw filmrecensent werkt in het departement accounting van de School of Business and Economics, en begeeft zich dus dagelijks in het geweldige gezelschap van accountants. Het doet mij dan ook groot genoegen dat Hollywoodstudio Warner Bros. deze ten onrechte als saai gestereotypeerde beroepsgroep met een eigen actiethriller eert. Zo kan het grote publiek eindelijk kennismaken met de fascinerende wereld van kruisposten, dubieuze debiteuren en overlopende passiva (een soort deserteurs binnen de boekhoudwereld). Vooraf verheugde ik me vooral enorm op het toch altijd weer memorabele moment waarop de accountant – hier dan ook nog eens vertolkt door Ben Affleck – de jaarrekening deponeert bij de Kamer van Koophandel. Epische cinema!

- Wat is het dubbel boekhouden toch een machtig mooi systeem. Sterker nog, het dubbel boekhouden heeft wat mij betreft meer recht op een plek op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed dan het – uiteraard ook prachtige – gebruik om studenten bij wijze van ontgroening met hun hoofd in een wc-pot te duwen.

Schrijf deze film maar gelijk af, want:

- Het scenario van The accountant is ronduit bespottelijk. Een autistische accountant/scherpschutter/expert in Aziatische vechttechnieken die zijn schietvaardigheid traint met behulp van galiameloenen en in zijn trailer een echte Jackson Pollock aan het plafond heeft hangen? Kom op zeg. Nu hoeft een onnozel verhaal niet per se een diskwalificatie te zijn; ik ben te allen tijde bereid mijn verstand bij de bioscoopkassa achter te laten en te genieten van een pretentieloze B-film. Het probleem van The accountant is evenwel dat de vette knipoog volledig ontbreekt en we kennelijk geacht worden deze flauwekul au sérieux te nemen.

- Hollywood zou eens af moeten van de hinderlijke gewoonte om mensen met een autismestoornis steevast als hoogbegaafd af te schilderen. Autisme is een stoornis, geen bijzondere gave.

- Lamentabele grappen, een debiel scenario, ellenlange flashbacks, dialogen op Suske en Wiske-niveau; The accountant faalt werkelijk op ieder front. Er schijnt nog een sequel in de maak te zijn ook. Zucht.

Het salomonsoordeel: De term ‘infantiel vermaak’ zou suggereren dat The accountant vermakelijk is. Dus laat dat vermaak maar weg.

Mark Vluggen

 

Zie hier het filmprogramma  van LumièrePathé en Euroscoop

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)