Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

‘Mariëlle, het staat nog op mijn to-do lijstje’

‘Mariëlle, het staat nog op mijn to-do lijstje’ ‘Mariëlle, het staat nog op mijn to-do lijstje’

Photographer:Fotograaf: Illustratie Janneke Swinkels/eigen foto Martin Smit

40 jaar in 2016

Dit academisch jaar wordt de Universiteit Maastricht veertig. In deze serie vertellen oud-studenten – die net als de universiteit het levenslicht zagen in 1976 – hoe ze in Maastricht terecht kwamen en welke herinneringen ze hebben aan docenten, de faculteit en hun studentenleven. Vandaag: Martin Smit.

Studie: Ik bezocht de open dag van kennistechnologie in Maastricht. Ik kon het probleemgestuurd onderwijs wel waarderen, had een bèta-vakkenpakket en was thuis in de ICT. Maar toen ik hoorde dat er vrij veel statistiek zou worden gegeven, haakte ik af. Ik hoorde van International Business – vooral het internationale aspect had mijn interesse – ging er op bezoek en schreef me in. Het was toen 1996. Bijna tien jaar later studeerde ik af, hoewel ik al in 2001 de universiteit had verlaten. Ik hoefde ‘alleen’ nog mijn scriptie af te ronden. Ik ging op exchange naar Boedapest en stage lopen bij DaimlerChrysler in Beijing, waar ik mijn huidige (Duitse) vrouw hebben leren kennen, vervolgens kreeg ik een stage aangeboden bij Shell in Londen, waar ik ook in dienst trad. Voor hetzelfde bedrijf heb ik jarenlang in Dubai gewerkt. Toen in 2005 de deadline van tien jaar studeren in zicht kwam, heb ik de scriptie afgerond. Met onze twee kinderen zijn we twee jaar geleden naar Europa verhuisd, iets dat we graag wilden, dichter bij familie. We hebben nog getwijfeld over Nederland, maar uiteindelijk is het Zwitserland geworden. En ik ben niet van plan om hier de komende twaalf jaar te vertrekken [grinnikt], vooral vanwege de kinderen.

Docent: Ik was niet zo’n student die veel in de collegebanken zat, ik was meer actief in de faculteitsraad, de universiteitsraad, als voorzitter van Studentenvakbond NSEM en de Maastrichtse Studenten Raad. Mariëlle Heijltjes was mijn scriptiebegeleidster en eigenlijk de enige met wie ik regelmatig contact had voor mijn onderwijs. Vanuit het buitenland stuurde ik haar ieder half jaar een e-mail: ‘Mariëlle, het staat nog op mijn to-do lijstje’. Zij had altijd het vertrouwen dat het goed zou komen, ze was geduldig. Als studentvertegenwoordiger heb ik een erg leuke tijd gehad in de U-raad. Wij speelden onze rol, net als het college van bestuur met Rens, Arie en Karl [vice voorzitter Rens Knegt, rector Arie Nieuwenhuijzen Kruseman, voorzitter Karl Dittrich, red.] We konden soms fel tegenover elkaar staan.

Anekdote: Collegeleden Arie en Rens zijn een dag met ons meegegaan als student, van acht uur ‘s ochtends tot elf ’s avonds. Observant maakte er een verslag van. Dat was een geweldig leuke dag. Ze gingen met ons mee naar de supermarkt en de onderwijsgroep en kookten ’s avonds mee.

Plaats: Maastricht is een fantastische stad, ik herinner me de Preuverij waar we sateetjes aten, en ‘t Witte Bruudsje in de Platielstraat. Bestaat die zaak nog? Nee? Daar verkochten ze een heerlijk broodje gehakt. De meeste herinneringen heb ik aan de Abtstraat waar de studieverenigingen zaten, en aan de Zwingelput [University College Maastricht, red.]. NSEM had daar een kamer, bij studentenzaken, Nick Bos was er directeur.

->Martin Smit, geboren in december 1976 in Haarlem, studeerde van 1996 tot 2005 International Business. Hij is director Compensation International bij Shire, een internationaal opererend bedrijf in de biofarmacie. Smit is getrouwd, heeft een dochter van zes en een zoon van vier en woont in Zürich.

Het Alumni Office van de Universiteit Maastricht staat Observant bij in de zoektocht naar veertigjarigen. Dit bureau, gevestigd in het bestuursgebouw aan de Minderbroedersberg, onderhoudt contacten met alumni, organiseert lezingen in binnen- en buitenland, workshops en borrels. De UM Star Lectures, gegeven door hoogleraren uit Maastricht, vormen de vaste kern van de evenementen. In januari 2015 vond de eerste editie van de UM Star Lectures plaats: twaalf professoren startten simultaan in twaalf steden (Nederland, België, Duitsland en Groot- Brittannië) een lezing.
Het alumnibureau krijgt bij de organisatie van evenementen hulp van vrijwillige alumni-comités. Denise Villerius, alumni officer: “Goede relaties beginnen met contact onderhouden; daarom vragen we onze alumni ons op de hoogte te houden van waar zij wonen en waar ze werken.”

www.maastrichtuniversity.nl/alumni

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)