Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Redder in nood voor twee weken

Redder in nood voor twee weken

Photographer:Fotograaf: Sea-Watch

Geneeskundestudent Jendrik Dedow werkte als vrijwilliger voor Sea-Watch

Twee weken lang de deining van een schip onder je voeten, een piepkleine slecht geventileerde hut, verzwakte vluchtelingen in gammele bootjes en een schietgrage Libische kustwacht maken doorgaans geen deel uit van de ervaringen van een derdejaars UM-student geneeskunde. Wel bij Jendrik Dedow uit Hamburg (24, international track) die de eerste twee weken van juli met de Duitse non-gouvernementele organisatie (NGO) Sea-Watch langs de Libische kust voer om bootvluchtelingen te helpen.

 “In het vliegtuig naar Malta probeerde ik te bedenken hoe ik zou reageren op de situaties die ik ging meemaken. Maar er is geen enkele manier om je er op voor te bereiden.” Nadat Dedow in januari contact met Sea-Watch had opgenomen, ging het dan echt gebeuren. In de eerste plaats wil hij hulp bieden aan de vele noodlijdende bootvluchtelingen. Ook wil hij zijn grenzen verleggen, en lokt de extra geneeskundige ervaring hem naar het Middellands Zeegebied.

Dedow wordt onderdeel van een veertienkoppige bemanning. Met een andere student, een dokter en een paramedicus vormt hij het medisch team. “Als een boot met vluchtelingen was opgespoord ging ons team er met een motorboot naar toe. De meeste mensen daar leden honger en dorst en kregen een infuus. Als ze ’s ochtends werden gevonden waren ze vaak onderkoeld, ’s middags weer uitgedroogd. Anderen waren er psychisch slecht aan toe. Het gebeurde wel eens dat een van de vluchtelingen na redding een inzinking kreeg. Meestal deelden we eten, drinken, pijnstillers en zwemvesten uit, en moesten we mensen opwarmen of kalmeren. Als hun boot dreigde te zinken namen we ze aan boord. In twee weken hebben we bijna tweeduizend mensen geholpen en er 129 aan boord genomen.”

“Het werk varieerde enorm. Herstel- en onderhoudswerkzaamheden, de motorboot in en uit het water takelen, en communicatie met de vluchtelingenboten hoorden daar in mijn geval ook bij. Medisch uitdagende dingen hebben we in juli niet meegemaakt. Ook heb ik gelukkig geen lijken gezien. Wel hoorde ik vreselijke verhalen over een boot waarvan de machinekamer vol lijken lag, en van vrouwen met brandwonden op hun benen en genitaliën omdat ze in een mengsel van brandstof en zeewater hadden gezeten. Het zwaarste was een reddingsmissie waarbij we ongeveer tien uur aan boord van de motorboot waren. Dat stelt niet zoveel voor in vergelijking met sommige acties waar een paar dagen voor nodig waren. Daarnaast waren we een beetje bang voor de onvoorspelbare Libische kustwacht. Soms was die behulpzaam, soms ronduit vijandig. Aan regels deden ze niet en ze konden om het minst of geringste gaan schieten.”

“Ik vond het zelf heel zwaar om te merken hoe erg het vertrouwen van sommige vluchtelingen op de proef was gesteld. De opvarenden van een vluchtelingenboot negeerden ons herhaaldelijk. Ze waren waarschijnlijk bang om terug naar Libië te worden gebracht. We moesten ze vijf keer opnieuw aanspreken en recht in de ogen kijken tot ze enigszins bereid waren ons te geloven. ‘God is watching you!’, waarschuwden ze alsnog argwanend. Je merkte dat die mensen al zo vaak zijn belogen, bedrogen en mishandeld.”

“De ellende dringt pas écht tot je door als je het met je eigen ogen ziet”, zegt Dedow. “Pas als je zelf getuige bent, realiseer je je dat het mensen zoals jij en ik zijn die daar ronddrijven.” Er zijn niet veel geneeskundestudenten die net als Dedow een tijdje bij een NGO in een crisisgebied gaan werken, zegt hij. “Misschien denken ze dat ze in hun eentje geen verschil kunnen maken, of dat je eerst volleerd arts moet zijn. Maar je kunt meer dan je denkt, ook als tweede- of derdejaars. Aankomende zomer ga ik weer.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)