Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Nieuwe universiteitshoogleraar en instituut voor data sciences

Nieuwe universiteitshoogleraar en instituut voor data sciences

Photographer:Fotograaf: Marcos Gasparutti

MAASTRICHT. De UM heeft een vierde universiteitshoogleraar aangesteld, en wel op het vlak van data science. Het is de Canadese Michel Dumontier (1975), hoofddocent aan de Universiteit van Stanford. Dumontier zal een nieuw Maastrichts instituut voor data science leiden.

De verkenningen voor het nieuwe instituut zijn in volle gang, gelet ook op de vacature voor een kwartiermaker die vorige week in Observant stond. De voorlopige werktitel voor het instituut luidt IDS@UM. Daar zal ook onderwijs worden aangeboden. “Op de arbeidsmarkt ontstaat steeds meer behoefte aan experts op het gebied van data science”, zegt collegevoorzitter Martin Paul in het persbericht. “De studenten zullen gemakkelijk passend werk vinden.” Het vak is door Harvard Business Review bestempeld als ‘most sexy job of the 21th century’.

De universiteiten van Eindhoven en Amsterdam (VU en UvA), die al instituten en onderwijs op het gebied van data science op touw hebben gezet, houden de Maastrichtse plannen argwanend in de gaten, klinkt het in de wandelgangen.

Data science is een breed vakgebied waar de opslag, verwerking en de analyse van data aan bod komt. De opslag wordt een steeds groter probleem in instellingen als ziekenhuizen waar vele terrabytes aan data worden geproduceerd. Het einde is volgens Paul nog lang niet in zicht met de nieuwe ontwikkelingen als internet of things, smart sensors en sociale netwerken. Een belangrijke vraag is: hoe kun je deze hoeveelheden gegevens slim combineren en transformeren tot waardevolle kennis?

Op de Smart Services Campus in Heerlen, waar ook het BISS Institute is gevestigd, spelen data ook een belangrijke rol, maar het accent ligt hier op bedrijfskundige toepassingen. Kartrekker van BISS is  de School of Business and Economics. In het nieuwe instituut zullen meerdere faculteiten participeren.

Dumontier, die in januari 2017 begint, werkt bij het Stanford Center for Biomedical Informatics Research. Hij is een expert in het ontwikkelen en toepassen van (semantische) webtechnologie op het vlak van biomedische wetenschappen en levenswetenschappen. In die hoek zitten ook Peter Peters, Clemens van Blitterswijk en Ron Heeren, de andere drie Maastrichtse universiteitshoogleraren.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)