Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Tien minuten fietsen bleek in Maastricht het andere eind van de wereld te zijn”

“Tien minuten fietsen bleek in Maastricht het andere eind van de wereld te zijn” “Tien minuten fietsen bleek in Maastricht het andere eind van de wereld te zijn”

Photographer:Fotograaf: Illustratie Janneke Swinkels/eigen foto Sjoerd Hauptmeijer

40 jaar in 2016

Dit academisch jaar wordt de Universiteit Maastricht veertig. In deze serie vertellen oud-studenten – die net als de universiteit het levenslicht zagen in 1976 – hoe ze in Maastricht terecht kwamen en welke herinneringen ze hebben aan docenten, de faculteit en hun studentenleven. Vandaag: Sjoerd Hauptmeijer.

Studie: Maastricht was in die tijd de enige universiteit die een Engelstalige opleiding bedrijfskunde aanbood. Het leek me een mooi vak en de Europese focus sprak me aan. Mijn studententijd was een groot avontuur. Ik ben met veel enthousiasme en open vizier hierheen gekomen en heb heel veel plezier gehad. De studie vond ik toen niet het belangrijkste, het ging vooral om mijn vrienden; huisgenoten en andere leden van Tragos, waar ik bij zat. Mijn dispuut was Trega. We leefden heel intensief samen en tot op de dag van vandaag hebben we contact.

Docent: Eduard Kimman, die bedrijfsethiek gaf. In plaats van een aio als tutor aan te stellen, liet hij studenten onder elkaar iemand aanwijzen. Dat werd ik, terwijl ik natuurlijk niet meer of minder wist dan een van de anderen. Het was leuk bedoeld, het blok was vrolijk en chaotisch, maar dat we het allemaal hebben gehaald was een wonder.

Anekdote: Ik kende Maastricht helemaal niet, was er alleen een keer geweest voor de open dag. Toen ik een studentenhuis zocht, kwam ik terecht in Belfort. Tien, vijftien minuten fietsen van het centrum, dat leek me prima – ik ben in de buurt van Utrecht opgegroeid en dus wel wat gewend. Maar in Maastricht bleek men dat de andere kant van de wereld te vinden. De meeste studenten vonden tien minuten lopen al ver, laat staan fietsen. Gedurende mijn studententijd ben ik steeds verder richting het centrum geschoven.

Plaats: Fort Willem II, de sociëteit van Tragos. Ik heb er veel opgetreden met de huisband, de Traband, waarin ik zong. Ons hoogtepunt was een optreden in het MECC tijdens de Inkom voor een volle zaal. Dat is opgenomen door TV Maastricht voor hun muziekprogramma. Die beelden zaten in een carrousel; kwamen we zo’n tien keer per dag voorbij.

->Sjoerd Hauptmeijer, geboren op 17 januari 1976 in Den Bosch, studeerde van 1995 tot 2001 internationale bedrijfskunde. Hij is zelfstandig strategie- en marketingconsulent en woont met zijn vriendin en twee kinderen in Den Haag.

Het Alumni Office van de Universiteit Maastricht staat Observant bij in de zoektocht naar veertigjarigen. Dit bureau, gevestigd in het bestuursgebouw aan de Minderbroedersberg, onderhoudt contacten met alumni, organiseert lezingen in binnen- en buitenland, workshops en borrels. De UM Star Lectures, gegeven door hoogleraren uit Maastricht, vormen de vaste kern van de evenementen. In januari 2015 vond de eerste editie van de UM Star Lectures plaats: twaalf professoren startten simultaan in twaalf steden (Nederland, België, Duitsland en Groot- Brittannië) een lezing.
Het alumnibureau krijgt bij de organisatie van evenementen hulp van vrijwillige alumni-comités. Denise Villerius, alumni officer: “Goede relaties beginnen met contact onderhouden; daarom vragen we onze alumni ons op de hoogte te houden van waar zij wonen en waar ze werken.”

www.maastrichtuniversity.nl/alumni

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)