Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Andrew Jackson: de eerste populist

Andrew Jackson: de eerste populist

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Donald Trump heeft gewonnen. Nogal wat commentatoren beweerden dat Trump als eerste populist het Witte Huis veroverde. Elke keer schoot ik in de lach. Het is namelijk gewoon niet waar. Pas op zaterdag hoorde ik een Amerika-expert in de vroege ochtend in de Nieuwsshow op Radio 1 uitleggen dat Trump een beroemde voorganger had: Andrew Jackson, president van 1829 tot en met 1837. Een formidabele, explosieve persoonlijkheid, de held van de hardwerkende vaak arme mensen die in de frontier-gebieden woonden. Witte families, vaak streng protestants, die nog niet zolang geleden uit armoede, vanuit Schotland, Ierland, Engeland, de eerste grote golf landverhuizers vormden. Voor hen was het achterland. Aan de kust vanaf New England tot en met Louisiana lagen de staten die de macht in handen hadden. De nieuwe bewoners ontgonnen met wisselend succes bosgrond, hadden last van indianen, een woeste natuur en vooral van hun afhankelijkheid van de staten aan de kust. Voor bevoorrading, kredieten en afzet moesten ze het monopolie dulden van banken en handelaars in steden als Philadelphia en New Orleans. Zo ontstond een sociale klasse, self-reliant, met een afkeer van het establishment en elitisme.

Andrew Jackson was een selfmade man, geboren in wat nu Tennessee is. Zijn vader stierf voor zijn geboorte. In de Vrijheidsoorlog als jongetje mishandeld door Engelse soldaten, kreeg hij zijn wraak door in 1812 de Engelsen in de tweede oorlog bij New Orleans te verslaan. Met behulp van zijn frontier men. Hij had toen al carrière gemaakt als bezitter van een grote plantage, advocaat, congreslid en als militair in de vele, vuile oorlogen met de Indianen. Na 1812 leidde zijn campagnes er toe dat Florida Amerikaans werd. De Spanjaarden/ Mexicanen moesten het land opgeven. In 1824 was hij al bijna president. In 1828 was er geen houden meer aan. Zijn inauguratie leek op die van Obama in 2009. Een enorme opkomst voor de viering van de emancipatie van een nieuwe klasse. De afloop van die dag was minder feestelijk. De nieuwe grass roots president nodigde iedereen uit voor het bal in de avond. Binnen de kortste keren stonden baardmannen met modderige laarzen te dansen op het sjieke meubilair. Toen werd besloten om sterke drank alleen nog op het gazon te schenken, kreeg men de jonge democratie weer in het gareel.

Hans Philipsen

 

 

Met dank aan mijn eerstejaars studieboek uit 1953 over de Amerikaanse geschiedenis: ‘A short history of the United States’ van Allan Nevins en Henry Steele Commager.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)