Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Trump als peperdure callgirl

Trump als peperdure callgirl

Film: Shadow World

Het verhaal: In de documentaire Shadow world doen onderzoeksjournalisten, wapenhandelaars, militairen, lobbyisten en andere experts een boekje open over de wereld van de internationale wapenhandel.

Een documentaire als een mitrailleur, want:

- Shadow world van de Belgische videokunstenaar/filmmaker Johan Grimonprez laat zien hoe het smeergeld van de wapenindustrie ons democratisch systeem ontwricht. Westerse politici vervullen een sleutelrol in deze bedrijfstak omdat ze lucratieve conflicten als de ‘war on terror’ in stand houden. Een geïnterviewde wapenhandelaar noemt politici dan ook een soort prostituees, zij het van een meer prijzige klasse. Zo kunnen we Donald Trump waarschijnlijk ook het beste zien: als de peperdure callgirl van het Amerikaanse bedrijfsleven.

- De muziekindustrie heeft het al klaargespeeld om ons dezelfde muziek drie keer te verkopen (op LP, CD en digitaal), maar dat is nog niks vergeleken bij het bedrijfsmodel van de westerse wapenfabrikanten. Eerst verkoop je wapentuig aan instabiele regio’s, vervolgens verkoop je westerse politici straaljagers waarmee ze kunnen optreden tegen de oorlogen die met dat wapentuig worden uitgevochten, en daarna verkoop je ze materieel waarmee ze ons kunnen ‘beveiligen’ tegen de komst van mensen die deze oorlogen ontvluchten. Knap hoor.

- De nieuwswaarde van Shadow world is misschien gering, maar de film verandert wel je kijk op de actualiteit. Zo heb ik me nooit gerealiseerd dat het periodiek bombarderen van de Gazastrook een soort vakbeurs is waarop wapenfabrikanten hun nieuwe assortiment in de etalage zetten.

- Grimonprez (Double take, Dial H-I-S-T-O-R-Y) laat opnieuw zien dat hij wonderen kan verrichten aan de montagetafel; de originele wijze waarop archiefmateriaal en interviews worden versneden, is een regelrechte masterclass in montage.

Een losse flodder, want:

- Grimonprez haalt veel overhoop: de Halliburton-affaire, de miljoenen smeergeld die wapenfabrikant BAE Systems aan de Saoedische prins Bandar bin Sultan betaalde, de beruchte VN-speech van Colin Powell, de Iran-Contra-affaire, de staatsgreep in Chili, de burgeroorlog in El Salvador, de Amerikaanse steun aan Bin Laden. Dat is simpelweg te veel voor een documentaire van 98 minuten, die dan ook af en toe dreigt weg te zakken in een moeras van historische gebeurtenissen.

Het salomonsoordeel: Shadow world laat haarscherp zien dat het een buitengewoon beroerd idee is om de ultieme publieke taak – defensie – te privatiseren.

Mark Vluggen

 

Shadow world is te zien tijdens het IDFA (16-27 november) en vanaf 17 november in Lumière Cinema

Zie hier het filmprogramma  van LumièrePathé en Euroscoop

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)