Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Het milieu ofzo

Het milieu ofzo

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Ik ben altijd al een groot fan van het Junior Songfestival geweest. Jarenlang zaten mijn broertje en ik aan de buis gekluisterd in afwachting van dit spektakel. Afgelopen week ben ik uit nieuwsgierigheid wat oude fragmenten terug gaan kijken. Daar waren mijn vroegere helden weer! Anouk met Het is Uit, Nicky en Klaartje met Hij is een kei en mijn ultieme favoriet Cleo die de memorabele zin zong: ‘Sjongejongejonge, ik lijk zo op een jongen’. Meteen keerde ik terug naar 2005. Dit was het jaar waarin ik negen werd en mijn stille droom om ooit aan het songfestival mee te doen nog kans had om uit te komen. De mode van die tijd leek nu bijna prehistorisch: wijde broeken, paarse haarstukjes, handschoenen zonder vingers en scheve paardenstaarten. Toch zie ik mezelf nog zitten, zuchtend van verlangen naar dat podium.

Ik heb ooit zelfs op het punt gestaan een liedje in te sturen. Samen met mijn basisschoolvriendin zat ik urenlang te peinzen achter de laptop van mijn vader. Het bedenken van een onderwerp had niet moeilijk hoeven zijn (een geslaagd songfestivalnummer bevat meestal één van de volgende twee thema’s: de liefde of het milieu), maar toch hadden we een week nodig om de doorslaggevende nummer 1 hit uit onze basisschoolbreintjes te persen. Niet omdat wij nu zo’n groot fan van hem waren, maar misschien gewoon omdat het zo’n herkenbaar onderwerp was, besloten wij ons prijswinnende liedje te wijden aan onze groep-5-leraar. Een man met een vreemd soort huidaandoening die niet geloofde in winterjassen, waardoor de schilfers alle kanten opvlogen als hij weer eens in december in zijn T-shirt op het schoolplein stond.

Nou ja, we zijn natuurlijk nooit op dat nu vergeten Junior Songfestival YouTube kanaal terecht gekomen. We hebben zelfs geen auditie gedaan. Een deel van mij is daar, ondanks de misgelopen roem, eigenlijk wel opgelucht over. Ik kan helemaal niet zingen en veel verder dan het schrijven van het eerste couplet waren we toch niet gekomen. Daarbij kwam ik er later achter dat de meester in kwestie ooit verdacht is van ongepaste activiteiten met een toenmalig klasgenootje van ons. We hadden ons dus beter bij een veilig thema kunnen houden. De liefde bijvoorbeeld. Of het milieu ofzo.

Cato Boeschoten

 

 

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)