Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Pepernotenmeeting

Pepernotenmeeting

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

We zijn een week verder en we leven nog. Maar ja, De Donald zit natuurlijk nog niet echt aan de knoppen, dus de Amerikaanse abortusklinieken zijn nog niet gebombardeerd, de Mexicaanse verkrachters zijn nog niet teruggestuurd naar Raqqa,  de moslims mogen nog steeds lid worden van Greenpeace en tegen klimaatverandering demonstreren…  of wacht, haal ik nu wat Donaldplannetjes door elkaar? Het is ook allemaal zo verwarrend.

Godzijdank blijft hier op de Berg alles bij het oude. Ruwweg, bedoel ik. Ons Hoge College is standvastiger dan ooit. Nadat Germanicus zich hersteld had van de schok heeft hij alle WUN-partners aangeschreven en ze op het hart gedrukt dat de UM, wat er ook gebeurt, trouw blijft aan haar uitgangspunten. Wat de WUN is? Een wereldwijd clubje universiteiten, een netwerk heet dat tegenwoordig, waar wij dus bij zitten. Ze focussen op vier thema’s waarvan de eerste “een antwoord op de klimaatverandering” betreft. Dit jaar waren ze nog in Maastricht op bezoek vanwege ons lustrum, en toen hadden ze het over “nieuwe samenwerkingsverbanden rond grensoverschrijdende onderzoeksthema’s”. Nu weten we uit goede bron dat De Donald voortaan alles wat grensoverschrijdend is uit alle macht gaat saboteren, en dat zijn antwoord op een warmer klimaat neerkomt op het hoger draaien van de airco, dus dat Germanicus hieraan vasthoudt en zich bovendien als leider manifesteert van dit prachtnetwerk is een subversieve - en daarmee heroïsche - daad van de eerste orde. Nu kunt u natuurlijk zeggen, hoho, De Donald wordt geen president van Nederland, laat staan van Limburg, maar dan zeg ik: hoe weet u dat zo zeker? Want De Geert opent hier straks gewoon een filiaal en dan zien we echt het verschil niet meer.

Des te belangrijker dat het College ons allemaal op het rechte spoor houdt. Vooral ons, het elitecorps der universitaire ambtenaren. Want wij geven op onze beurt weer het voorbeeld aan het facultaire voetvolk. Ze zeggen wel eens dat de universiteit niet top down is georganiseerd maar daar maak ik toch een kanttekening bij. Dat mag gaan over de structuur, de cultuur daarentegen wordt door ons gedefinieerd. Dat blijkt uit kleine dingetjes. Zo brengen wij promovendi wat manieren bij, zodat ze zich netjes gedragen als ze met hun hele familie onze aula onveilig komen maken. Wij hebben geen zin in kroost dat tikkertje speelt rond de pilaren in de hal. En wij geven ook wel eens kleding- dan wel haardrachtadvies aan een professor hier, een decaan daar. Een enkeling luistert, soit, het gaat om de intentie nietwaar?

Maar nu is er die vulgaire wind die straks, nee nu al, vanuit Washington komt aanwaaien. Waartegen wij ons dus teweer moeten stellen. Ik heb begrepen dat heer Boss, die borg staat voor alle personele zaken, een nieuwe gedragscode voorbereidt die helemaal is toegesneden op de nieuwe realiteit. Bovenaan staat de regel dat niemand de vrouwelijke ambtenaren in het kruis mag grijpen. Dat lijkt voor de hand liggend maar je weet het niet hè, want wat is nog vanzelfsprekend vandaag de dag?.

Daarom tot slot nog een klemmend beroep op ons Hoge College om een paar oude vanzelfsprekendheden nog even in ere te houden, ook tegen het maatschappelijke tij in. Zou u alstublieft nog één keertje langs onze burelen willen gaan als sinterklaas en zwarte piet? In vol ornaat? U hoeft niet naar buiten, dus politieke correctheid kan achterwege blijven. En dat we u dan zien tijdens onze pepernotenmeeting? Ja lezers, op de Berg houden we van een verzetje, naast de kerstlunch, het nieuwjaarsontbijt, de valentijnskoffie, de paasbrunch, de zomerbarbecue, de vallendebladerenborrel, de we-hebben-gewoon-zin-in-een-feestje-avond, casual Friday en natuurlijk als Germanicus naar de kapper is geweest!

Ons Bergdevies: Work hard, play hard!

Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: