Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Hele dagen hingen we rond op het Cörversplein, met de voeten in een kinderbadje”

 “Hele dagen hingen we rond op het Cörversplein, met de voeten in een kinderbadje”  “Hele dagen hingen we rond op het Cörversplein, met de voeten in een kinderbadje”

Photographer:Fotograaf: Illustratie Janneke Swinkels/eigen foto Reinout Rietveld

40 jaar in 2016

Dit academisch jaar wordt de Universiteit Maastricht veertig. In deze serie vertellen oud-studenten – die net als de universiteit het levenslicht zagen in 1976 – hoe ze in Maastricht terecht kwamen en welke herinneringen ze hebben aan docenten, de faculteit en hun studentenleven. Vandaag: Reinout Rietveld.

Studie: Waarom ik bedrijfskunde in Maastricht heb gekozen? Omdat ik in het ootje ben genomen door de decaan van mijn middelbare school, het Stedelijk Gymnasium in Amersfoort. Volgens hem was Maastricht geschikt voor bedrijfskundestudenten die moeite hadden met wiskunde. Nou, ik kan je zeggen, ik kreeg het warm in mijn nek van al die integraalberekeningen. Ik heb uiteindelijk geen enkel wiskundevak gehaald in Maastricht. Toen werd mij vriendelijk geadviseerd om verder te kijken en heb ik me bij rechten ingeschreven. Leek me altijd al een goede keus. We moesten wel eindeloos veel lezen en daar was ik niet erg bedreven in. De eerste twee jaar had ik daar last van, in de latere jaren lukte dat beter.

Docent: Gerard Mols. Die kregen we in het allereerste blok. Ik weet nog dat een student in de eerste onderwijsgroep een vraag stelde over privaatrecht. Mols zei toen nogal ongeïnteresseerd: “Daar heb ik geen verstand van, ga dat zelf maar opzoeken.” Ik had geen idee wie hij was en dacht: wat is dat voor een rare man. Later hoorde ik dat hij een bekend strafpleiter was. Ik kon gaandeweg zeer met hem lachen, ook vanwege zijn ironische toon. Je moet hem niet altijd serieus nemen.

Anekdote: Ik heb vijf jaar in de schoenwinkel Shoes and Shirts gewerkt, dichtbij Hotel Derlon. Een sjieke winkel met dure schoenen en excentrieke klanten, met wie je makkelijk twee uur bezig was. Op een dag liep een bekende Nederlandse strafadvocaat binnen. Nee, hij heette niet Bram. De man begeleidde zijn oude moeder die krakkemikkig liep en niet veel meer hoorde en zag. Hij zette haar in een stoel, wees naar een paar schoenen en vroeg van welk leer ze gemaakt waren. Ik zei: “Paardenleer.” Hij liet ze aan zijn moeder zien en zei dat ze van paardenleer waren. De oude vrouw verstond hem niet en na een paar vergeefse pogingen schreeuwde hij: “ZE ZIJN VAN PAARDENLULLENLEER, MOEDER.” Keihard door de zaak. Iedereen in de winkel schrok zich wild. Moeder niet. Die staarde onbewogen voor zich uit.

Plaats: Cörversplein. Zo heet het stuk straat waaraan ook café Servaas ligt, langs de Maas in Wijck. Daar zaten we in de zomer vaak op de stoep. Ik woonde daar toen om de hoek, in een dispuutshuis van Tragos. Hele avonden hingen we er rond, dronken we biertjes, soms met de voeten in een kinderbadje als het warm was.

-> Reinout Rietveld, geboren op 26 september 1976 in Amstelveen, studeerde één jaar internationale bedrijfskunde en rechten van 1995 tot 2002. Nu werkt hij als freelance jurist en compliance officer. Rietveld is getrouwd, heeft twee kinderen en woont in Voorburg.

 

Het Alumni Office van de Universiteit Maastricht staat Observant bij in de zoektocht naar veertigjarigen. Dit bureau, gevestigd in het bestuursgebouw aan de Minderbroedersberg, onderhoudt contacten met alumni, organiseert lezingen in binnen- en buitenland, workshops en borrels. De UM Star Lectures, gegeven door hoogleraren uit Maastricht, vormen de vaste kern van de evenementen. In januari 2015 vond de eerste editie van de UM Star Lectures plaats: twaalf professoren startten simultaan in twaalf steden (Nederland, België, Duitsland en Groot- Brittannië) een lezing.
Het alumnibureau krijgt bij de organisatie van evenementen hulp van vrijwillige alumni-comités. Denise Villerius, alumni officer: “Goede relaties beginnen met contact onderhouden; daarom vragen we onze alumni ons op de hoogte te houden van waar zij wonen en waar ze werken.”

www.maastrichtuniversity.nl/alumni

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)