Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Het bubbelbadmoment van Guido

Het bubbelbadmoment van Guido

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

Cabaretier Guido Weijers geeft een masterclass geluk

Massaal willen we weten hoe we gelukkiger kunnen worden, of wat geluk eigenlijk is. De collegezaal aan de Tongersestraat 53 zit dinsdagavond tjokvol. “Zo druk is het nog nooit geweest tijdens een college”, lacht een student. Guido Weijers geeft een masterclass geluk. De cabaretier wil praten over “geluk zonder showelement”. En ja, zo nu en dan is zijn voorstelling serieus, maar Weijers is een performer pur sang. Hij brengt het met een grap en ironie. “Wie is er volmaakt gelukkig? Jij?” wijst hij naar een man. “Kom op, haal die hand eens uit je broek.”

“Mensen om mij heen zijn krampachtig bezig met geluk. Een vriendin van mij is een wandelend zelfhulpboek. Ze staat iedere avond voor de spiegel, zichzelf toesprekend: ‘emoties zijn leermeesters’ en ‘ik mag er zijn’. Iedereen neemt een coach en iedereen noemt zich ook zo. Al die vrouwen die drie boekjes over boeddhisme hebben gelezen, geven een online masterclass of verkopen een instructievideoband. Nou, dan weet je hoe oud ze zijn.”

Telefoons mogen aan. Op Weijers’ speciale website mag een cijfer worden gegeven voor de vraag: ‘Hoe gelukkig voelt u zich op dit moment’. En, even later: ‘Hoe tevreden bent u met uw leven als geheel?’ Maastricht scoort goed, respectievelijk een 7,4 en een 7,6 (aan het eind blijken de scores gestegen naar twee achten).

Waarom willen we gelukkig zijn? Wat is geluk eigenlijk? Word je van geld gelukkig? Voor die vragen gaat hij te rade bij sociaal psycholoog Ap Dijksterhuis die het boek Op naar geluk schreef. Weijers zocht hem eerder op en toont vanavond enkele fragmenten - het lijkt af en toe meer op een sketch dan op een interview. “Er is niet één definitie waar alle wetenschappers het over eens zijn”, zegt Dijksterhuis. "Gelukkig zijn heeft een genetische component maar is ook aangeleerd.”

Geluk is op de eerste plaats plezier, een moment van intense vreugde. Weijers: “Ik heb thuis een bubbelbad en voel me extreem gelukkig als ik erin ga liggen, die warmte voelt weldadig. Na een paar minuten is dat moment weg en gaat de warme kraan weer open. Steeds opnieuw, totdat ik aan het eind kokend water over mijn benen giet om dat heerlijke moment terug te halen.” Het bubbelbadmoment. “Alles went, je gaat steeds weer opnieuw op zoek.”
Zoeken naar geluk is iets voor mensen die niets te klagen hebben, die niet meer omkomen van de honger en dorst, meent de cabaretier. “Je denkt toch niet dat een vluchteling op een bootje opeens zegt: ‘Ik wil mijn chakra’s reinigen’. Die heeft liever een reddingsvest.”

 

In Maastricht vond een try-out plaats van deze masterclass. Vanaf februari tourt Weijers door Nederland, www.puurgeluk.nl

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)