Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Het socialisme of de dood

Het socialisme of de dood

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Zijn lange toespraken besloot el comandante Fidel Castro af met een strijdkreet: het socialisme of de dood. Vrijdagnacht won uiteindelijk de dood. Zaterdagmorgen zette ik vroeger dan gebruikelijk de radio al voor acht uur aan. Groot nieuws: Fidel is overleden, negentig jaar oud. Al voor negenen barstte een stroom van commentaar los. Soms ging het over het leven van de beroemdheid. Vaak ook over de nabije toekomst: hoe moest het nu verder op Cuba of in Florida? Wie zouden er op de begrafenis komen: Poetin, de paus, een Amerikaanse minister, welke presidenten uit de derde wereld? Veel deskundigen verdienen al vele jaren hun brood met het speculeren over de nabije toekomst. Veel beter dan de waarzeggers op de kermis presteren ze niet. Dat doet er niet toe. En bovendien, zoals u allemaal weet, achter de waarheid komen we toch niet. De experts houden de wereld overzichtelijk. Toekomstklets over morgen en overmorgen is het voornaamste ingrediënt van het populaire spelletje POPOV: Praten Over Praten Over Voetbal. In dit geval praten over praten over verscheiden volksleiders.

De levensloop van Fidel zou goed studiemateriaal zijn voor de Nederlandse politici die het begrip een voltooid leven in een wet over levensbeëindiging willen vastleggen. De opkomst van Castro was spectaculair. Een geslaagde revolutie op de stoep van de Verenigde Staten. Een ongekend elan dat een gezicht gaf aan het anti-imperialisme en het antiamerikanisme. De verleiding van Rusland tot bijna een Derde Wereldoorlog. Mooie idealen voor onderwijs en gezondheidszorg. Daarna de ontwikkeling tot een communistische dictatuur met het gebruikelijke falen van de economie. Cuba was jaren  voor velen een alternatief voor het kapitalisme. In 1979 ontstonden de eerste barsten. Als leider van de derdewereldlanden steunde Fidel de Russische inval in Afghanistan. In 1991 was Cuba het enige land dat na de ineenstorting van de Sovjet Unie trouw bleef aan de oude idealen. In 2006 was hij comandante af, onder meer door gezondheidsproblemen. In 2016 werd hij weer wereldnieuws voor een paar dagen. Gestorven in 1978 zou hij een wereldster zijn gebleven. Een voltooid leven?

Eén expert mocht een Cubaanse grap vertellen. Macho Fidel stond zijn mannetje. Ook als stierenvechter. Een kolossale stier stormde eens op hem af. Castro ontweek hem en riep het beest iets toe. Na een meter of tien stortte het gevaarte dood neer. Wat riep Fidel? Het socialisme of de dood!

Hans Philipsen 

 

 

 

 

        

Hans Philipsen is oud-rector van de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: