Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Weer hotshot op Tefaf leerstoel UM

Weer hotshot op Tefaf leerstoel UM

MAASTRICHT. Aaron Ciechanover is de tweede Nobelprijswinnaar op rij die de Maastrichtse Tefaf Oncology Chair bezet. De Israëlische biochemicus volgt de Duitse viroloog Harald Zur Hausen op die in 2008 de Nobelprijs voor de Geneeskunde ontving; Zur Hausen ontdekte de relatie van het humane papillomavirus met baarmoederhalskanker. De bijzondere leerstoel op het gebied van kankeronderzoek, gesponsord door de kunstbeurs Tefaf, is ondergebracht bij het UM-onderzoeksinstituut GROW.

In 2004 ontving Ciechanover (samen met collega-scheikundigen Hershko en Rose) de Nobelprijs voor Chemie. De drie hadden ontdekt wat het stofje ubiquitine, al langer bekend onder biologen, precies doet: eiwitten afbreken in de cel. Later bleek ubiquitine een belangrijke rol te spelen bij het ontstaan van kanker. Op 4 april houdt Ciechanover zijn oratie. Ook zal hij gedurende het jaar meerdere master classes geven.

Wat maakt deze (jaarlijks wisselende) leerstoel zo aantrekkelijk? Een royale Tefaf-bonus? Nee, er zit geen geldbedrag aan vast, zegt Frans Ramaekers, wetenschappelijk directeur van GROW. “Voor Zur Hausen heeft wellicht meegespeeld dat familie van hem aan de UM verbonden is: een zoon die hoogleraar is bij pathologie en een kleindochter die hier studeert. Hoe dan ook proberen we het prestigieuze karakter van de leerstoel in stand te houden, al moeten de kandidaten natuurlijk voldoen aan het oncologische en ontwikkelingsbiologische profiel. Ik heb nu alweer een lijstje voor volgend jaar. Ja, ook daar staan Nobelprijswinnaars op.”

Aaron Ciechanover houdt op 4 april zijn inaugurele rede

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)