Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

BMJ-hoofdredacteur wordt UM-hoogleraar

BMJ-hoofdredacteur wordt UM-hoogleraar

Photographer:Fotograaf: Magda Rakita

MAASTRICHT. Fiona Godlee, hoofdredacteur van het medische toptijdschrift BMJ (Britisch Medical Journal), wordt hoogleraar aan de Universiteit Maastricht. De leerstoel is ingesteld door de landelijke onderzoeksschool CaRe, waar het Maastrichtse instituut Caphri deel van uitmaakt. “Ik denk dat onze promovendi nu meer kans maken op een toppublicatie.”

De leerstoel is een “ware boost voor het onderwijs voor jonge onderzoekers”, zegt UM-hoogleraar Onno van Schayck, tevens wetenschappelijke directeur van CaRe. Want dat is een van de doelstellingen van onderzoeksschool CaRe, bestaande uit universitaire instituten van Amsterdam (VU), Utrecht, Nijmegen en Maastricht (penvoerder). Het onderzoeksterrein: eerstelijns gezondheidszorg en volksgezondheid.

“Godlee, zelf huisarts, is een geweldige docent”, zegt Van Schayck. “Ze kan promovendi als geen ander inwijden in de kunst van het publiceren. Niet alleen in de BMJ maar ook in vergelijkbare bladen als The Lancet en JAMA. Het Nederlandse onderzoek naar eerstelijns gezondheidszorg is volgens Godlee toonaangevend in de wereld maar toch belandt dat niet al te vaak in een toptijdschrift. Soms loopt het spaak bij de begeleidende brief, niet helder en onaantrekkelijk geformuleerd bijvoorbeeld. Of bij het beantwoorden van review commentaren. Die kunnen lomp zijn of de plank mis slaan, maar dan nog moet je daar slim op reageren.”

Godlee, die niet betaald krijgt voor de leerstoel, houdt op 19 mei haar inaugurele rede. Ze zal twee keer per jaar een presentatie dan wel masterclass houden op een van de CaRe-instituten. Niet alleen over publiceren maar ook over wetenschappelijke integriteit.

Vorig jaar hield Godlee ook al een masterclass voor CaRe. Toen zette de hoofdredacteur vraagtekens bij de huidige publicatiecultuur. “Ik kan me een beter systeem voorstellen waarin alle studies worden gepubliceerd in open databases, inclusief de opzet, alle ruwe data en de bevindingen. Alle onderzoekers maar ook bedrijven kunnen de resultaten dan analyseren of reproduceren. In zo’n stelsel krijgen de bladen een andere rol. Selecteren in plaats van publiceren. Tijdschriften schrijven dan over de studies die het verdienstelijkst zijn.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)