Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Roodpootpatrijs

Roodpootpatrijs

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Ik heb de stoute schoenen maar een keer aangetrokken en ben op onze nieuwe rectrix afgestapt. Er zijn mensen die zeggen dat dat niet moeilijk is, dat ze reuze toegankelijk en laagdrempelig en wat al niet is en je dus maar hoeft aan te kloppen en zo, maar toch, je weet het niet, stel dat ze een minder dagje heeft, of net een chagrijnige antidiverse hoogleraar aan het uitfoeteren is en je staat dan ineens voor de deur…

Nou ja, ik heb het toch gedaan want ik MOEST het weten: hoe smaakte de gebraden roodpootpatrijs? Ik heb zoiets nog nooit gegeten, sterker, ik heb er nooit een in het wild gezien, laat staan in gebraden toestand, dus ik was reuze benieuwd. Waar was die patrijs? Die lag in veelvoud op tafel tijdens het banket deze week in het paleis op de Dam. Daar werden Filipje en Mathilde ontvangen door Alex en Máxima. Het koningspaar der Belgen op bezoek bij het koningspaar der Nederlanden. En rectrix Rianne was daarbij? Jazeker, met een hoop anderen moet ik erbij zeggen dus of ze echt is opgevallen weten we niet, en of ze het leuk vond weten we nog minder.

Want er zat een kleine voorgeschiedenis aan haar aanwezigheid. Er lag namelijk de afgelopen zomer een uitnodiging aan ons hoge College van Bestuur, om het staatsbezoek op te leuken met de aanwezigheid van een der leden. Dat is iets wat ik me niet twee keer zou laten zeggen maar in het College deed men er, ik kan het niet anders formuleren, nogal zuinigjes over. Ze hadden er niet zo’n zin in. Ze hadden betere dingen te doen. Wat in godsnaam? Tja, daar moeten we maar naar gissen. Goed, weigeren kon natuurlijk niet, dan had je meteen voor de komende jaren een korting op de universitaire begroting aan je broek, dus er moest en zou iemand opdraven. De keuze was uit twee, de rectrix en Germanicus, de voorzitter. Heer Boss dan niet? Nee, want die kan geen minuut gemist worden. Als er reisjes zijn te vergeven binnen ons hoge College vist Boss structureel naast het net. Hij vindt het niet erg, hij schept er een eer in om de tent draaiende te houden en die lol wil niemand hem ontnemen.

Daar zaten ze vervolgens, Germanicus en Rianne, een beetje op hun stoel te draaien. De rectrix: “Ik heb het te druk hoor, ik ben me nog aan het inwerken en als de koning dan iets vraagt over de UM en ik weet het antwoord niet slaan we een modderfiguur. Dus ga jij maar.”

Germanicus: “Nah onzin, alsob iek alles weet, obschoon, wel veel, aber nee, net in die periode ist main frau von hois en moes iek onzere poedeltje uitlaten. Alsjeblieft Rihanna, doe het nu maar, het is vast ooch goed voor jouw toekunft.”

Rectrix: “Primo en voor de zoveelste keer, ik heet Rianne, niet Rihanna, je moet niet zo veel YouTube kijken, en secundo, mijn toekomst ligt hier! Wil je me nu al weg hebben? Mooi is dat.” Ze keek mokkend voor zich uit, Germanicus haastte zich om uit te leggen dat hij haar nog vele jaren in Maastricht wil houden maar daarna een grote toekomst voorspelt in landelijke en - waarom ook niet? -  misschien wel koninklijke kringen.

“Alsof ik daar iets te zoeken heb, zeg! Als hofdame zeker! Op 4 mei met een tasje om mijn pols achter die twee op de Dam staan? Met een mal hoedje op mijn kop en in een saai zwart mantelpak? Terwijl ik van blauw hou?”

Germanicus: “Mach het nou, dan beloof iek dat iek naar de nieuwjaarsrezeption van het königlijk hois ga, goed?”

En zo geschiedde.

En o ja, de roodpootpatrijs was taai.

 

Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: