Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Dansbare stonerrock

Muziek: The Mad Trist

Soms is er te veel om te kiezen, maar vaak genoeg is us mooi Mestreech een beetje verstokt van fijne muziekjes in de buurt. Maar niet deze week. Niet alleen is, ik kan het niet vaak genoeg herhalen, DE MUZIEKGIETERIJ WEER OPEN, maar volgend weekend staat daar een van de beste Maastrichtse exportproducten van de afgelopen jaren op de planken: The Mad Trist. Het heeft even geduurd, en er zijn een paar wisselingen in de bezetting geweest, maar er ligt weer een nieuw album, Animals & Acrobats. In één woord: heuj.

De Maastrichtenaren maken stonerrock (al hebben ze zelf schijnbaar een hekel aan de term), die zich makkelijk laat vergelijken met Queens of the Stone Age (circa Songs for the Deaf), en dichter bij huis zijn de mannen van de Staat en Wallace Vanborn geestverwanten. Hun debuut uit 2010 was een dijk van een cd, daar was men het in binnen- en buitenland over eens, en de nieuwe plaat zet die lijn door met een gevarieerder geluid en nog meer urgentie (‘boem-rats-rechtdoor’ aldus Eric Corton over eerste single Lack of light).

Bij de beste muziek in dit genre wordt hard en zwaar in balans gehouden door zwoel en sexy, en dat is hier zeker het geval. Stevige, bluesige stonerrock om op te dansen. Het nieuwe materiaal klinkt zelfverzekerd, nog altijd lekker rauw maar met een ogenschijnlijk moeiteloze strakheid, en af en toe wordt rust niet geschuwd. De bezwerende zang van frontman Arthur von Berg klinkt als vanouds, en de nieuwe machinekamer - bas en drum - doet niet onder voor de oude. Live heb ik de huidige bezetting nog niet gehoord, maar als het zich enigszins laat vergelijken met de vorige incarnatie maak ik me geen zorgen, daardoor werd je fijn omvergeblazen. Ik ga ervan uit dat de heren hun setlist zullen aanvallen en in de Muziekgieterij stevig tekeergaan.

Laat je niet misleiden door de Maastrichtse roots: The Mad Trist spelen in de eredivisie van de Nederlandse rock, en ze hebben een verdomd fijne tas met nieuwe liedjes bij zich. Gaat dat zien.

 

The Mad Trist, 5 april, Muziekgieterij, kaarten €7,50

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)