Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Tommy en Fifi

Tommy en Fifi

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Dat was nu nog eens een leuk idee, studenten bij je thuis op het eten uitnodigen! Ik liet mevrouw B. het desbetreffende artikel zien uit de vorige editie van dit prachtblad: op de foto een glunderende Germanicus omringd door een peloton meisjes met allemaal hetzelfde kapsel. Voor of na het eten, dat was niet helemaal duidelijk, maar de boodschap wel: een universiteitsbaas knapt er zichtbaar van op als hij voor het jonge volkje mag uitpakken. Een baas? Een mens! Want dat is Germanicus natuurlijk ook. Of misschien wel vooral. En omdat een beleidsambtenaar ook een mens is, geldt het adagium ook voor mij, dacht ik zo. Dus ik stel mevrouw B. voor om net zo’n sessie te organiseren…. krijg ik meteen de wind van voren. Of ik stapel mesjogge was! Of ik echt dacht dat ze mij in haar eigen huis zou loslaten met tien of twaalf meiden! En dan een orgie beginnen zeker, op mijn ouwe dag! Mooi niet!

Het kostte me al mijn overredingskracht om haar van de onschuld van mijn plan te overtuigen. Wat vooral hielp: de belofte dat we een hondje zouden aanschaffen, want een etentje zonder kwispelstaart lijkt tot mislukken gedoemd. De rol van Tommy in het huis van onze leidsman tijdens dit diner, als conversation piece en als emotioneel breekijzer - een van de dames was bijna te bang om zelfs maar naar het mormel te kijken - is onbetaalbaar.

Daarom hebben wij nu Fifi. Deze week meteen uit het asiel gehaald. Een onooglijk wezentje van onbestemd ras, maar mevrouw B. is er erg verguld mee. Zo verguld dat we meteen drie sessies met damesdisputen hebben gepland. En als dat bevalt, wellicht ook eentje met heren.

Wat stel ik me erbij voor? Heel wat. Wat onverplicht gebabbel natuurlijk, wat leuke humor om te lachen, maar ook zwaardere kost, levensvragen als: waar gaat het heen met mij, en met de wereld? Ik zie het voor me, dat jonge spul, nog zo groen als gras, waar ik dan mijn in vele lange jaren opgebouwde levenservaring in kan gieten als waren het ganzen die klaar worden gestoomd voor de foie gras. Met een trechtertje. O, wat zal ik me nuttig voelen.

Want ze gaan natuurlijk vragen stellen hè. “Meneer, u werkt al zo lang bij de uni, is dat nu waar u vroeger van droomde toen u nog studeerde?”

En dan antwoord ik: “Ach kind, fijn dat je dat vraagt. Natuurlijk liep ik over van de ambitie. Ik ging alles uit mijn studie halen wat er maar in zat, ik zou de professoren versteld doen staan. Dus ik studeerde, ik deed het niet slecht, ik studeerde af, dat ging ook niet slecht, ik kon verder als een soort aio en schreef een proefschrift, was ook niet slecht, en toen mocht ik blijven om de volgende generatie studenten les te geven. Toen mij een keer bij een functioneringsgesprek werd gevraagd waar ik mezelf over tien of vijftien jaar zag, maatschappelijk gesproken, zei ik dat ik dan wel professor zou zijn. Ze keken me meewarig aan. Vervolgens liep de populariteit van deze studierichting terug en werd mij vriendelijk verzocht mijn heil ergens anders te zoeken. In Maastricht zochten ze destijds mensen die mee zouden helpen om het zooitje ongeregeld hier een beetje ordelijk te laten groeien. Nou ja, dacht ik, als ik dan geen professor mag worden, dan is beleidsambtenaar ook een mooi beroep. Misschien wel mooier. En ik ben en blijf in academia, nietwaar? Nu ben ik er trots op dat de mooiste zelfdragende notities die op de Berg worden geproduceerd, allemaal van mijn hand zijn. Ja, zoek straks maar op wat dat zijn.

Maar nu jij, kindje. Wat voor toekomstdroom heb jij?”

Hè, wat zal ik me op zo’n avond nuttig voelen.

Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: