Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Benoeming universiteitshoogleraar buiten raden om

MAASTRICHT. “Niets ten nadele van de nieuwe universiteitshoogleraar Data Sciences, de Canadees Michel Dumontier, maar waarom volgt de UM niet de gewone regels bij een dergelijke benoeming? Moet een faculteitsraad daar niet over adviseren?” Student Chris Sauer, lid van de universiteitsraad namens Dope, verbaast zich er in de vergadering van vorige week woensdag over dat Dumontier al benoemd is. Collegevoorzitter Martin Paul antwoordt dat die benoeming nog in de raad van de Faculty of Humanities and Sciences aan de orde zal komen. Maar dat is dus achteraf, reageert Sauer. Paul legt uit dat universiteitshoogleraren door het college van bestuur worden benoemd, dat de leerstoel wel altijd ingebed dient te zijn in een faculteit, en dat de FHS deze benoeming steunt.

De faculteit? Dat is dan zonder de faculteitsraad gehoord te hebben, concludeert

Raymond Luja van het wetenschappelijk personeel. Hij schetst hoe het er normaal gesproken aan toe gaat: bij hoogleraarsbenoemingen krijgt een faculteitsraad de kans over het gewenste profiel en de kandidaat te adviseren. Dat is hier niet gebeurd. Nu het college de benoemende instantie is had misschien de universiteitsraad die adviesrol kunnen overnemen. Ook dat is niet gebeurd: geen enkele raad heeft zich erover uitgesproken.

Martin Paul toont enige tekenen van ongeduld. Hij verwijst naar eerdere benoemingen van universiteitshoogleraren, die verliepen ook zo “en de universiteitsraad heeft deze procedure goedgekeurd. Dat is de situatie. Als het moet veranderen, goed, dan discussiëren we er weer over.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)