Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Over vier jaar wil ik doctor en dokter zijn”

“Over vier jaar wil ik doctor en dokter zijn”

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

UM-student wint Publieksprijs Medisch&Gezondheid op Student Research Conference

Nousjka Vranken (25), eerstejaars arts-klinisch onderzoeker, kan geen speciaal moment aanwijzen waarop ze dacht: ‘Ik wil onderzoeker worden’, maar inmiddels wijst alles in die richting. Sinds vier jaar werkt ze parttime als onderzoeksassistent op de afdeling hartchirurgie van MUMC+, twee jaar geleden werd haar eerste artikel gepubliceerd en vorige week won ze de publieksprijs in de categorie ‘medisch en gezondheid’ op de landelijke Student Research Conference in Nijmegen.

Vranken probeerde voor haar bachelorscriptie gezondheidswetenschappen een monitortechniek uit die de doorbloeding van een borst na een borstreconstructie meet. “Het gaat om borstreconstructie waarbij huid en vet uit de buik gebruikt wordt in plaats van een prothese. Dat is meer lichaamseigen en de kans dat de zenuwen in tact blijven is groter, waardoor er meer gevoel in de borst blijft. De bloedvaten uit de buik worden aangesloten op de vaten in de borst. Soms raakt een bloedvat verstopt of beschadigd. Als dat gebeurt, merk je het in de eerste 24 uur. Nu wordt dat gecontroleerd door te kijken naar de kleur van de huid en temperatuur. De monitor houdt continu bij hoeveel zuurstof er in het bloed zit.”

De monitor wordt met plakkertjes aangesloten op de geopereerde en de gezonde borst, die als controlemiddel werkt voor de geopereerde borst. “Hoe goed de doorbloeding is, verschilt heel erg per persoon. Leeftijd, mobiliteit, hormonen, medicatie: het speelt allemaal een rol. Door het te vergelijken met de gezonde borst krijg je een goed beeld van wat normaal is voor die vrouw.” Dit betekent ook dat de techniek alleen te gebruiken is bij eenzijdige borstreconstructies. “Die komen het vaakst voor, maar we hebben tijdens deze pilot ook data verzameld waardoor het in toekomst misschien ook bij twee geopereerde borsten toe te passen is.”

De monitor, die zuurstof kan meten in weefsel, speelt een belangrijke rol in Vrankens leven. “Ik gebruik het al jaren.” Ze keek wat het effect was op de hersenen als tijdens een hartoperatie een vat werd afgeklemd, bestudeerde de microcirculatie in de armen en monitorde het risico op bloedstolsels in de benen van patiënten die met hart-longproblemen op de intensive care lagen.

Allemaal vanuit de afdeling hartchirurgie, waar ze vijf jaar geleden voor het eerst kwam als stagiair vanuit haar eerste opleiding, biometrie aan Zuyd Hogeschool. “Toen heb ik een database opgezet met gegevens van achtduizend mensen. Vervolgens heb ik onderzoek gedaan naar de risicofactoren die een rol spelen bij infectie na een bloedtransfusie. Dat werd uiteindelijk mijn eerste artikel. Toen ik in Maastricht begon met gezondheidswetenschappen – alleen biometrie was niet genoeg om aangenomen te worden bij arts-klinisch onderzoeker – belde mijn stagebegeleider me op. Of ik niet wat meer onderzoek zou willen doen. Daar heb ik ontzettend geluk mee gehad. Het is heel flexibel, waardoor ik het goed kan combineren met de studie.”

Vranken is er nog lang niet op uitgekeken. “Tissue oimetry, het meten van de zuurstof in weefsel, is echt mijn ding. Er zijn zoveel verschillende toepassingen. Wanneer is het een toegevoegde waarde, wanneer niet?” Het liefst start ze naast haar studie ook een promotietraject. “Dan ben ik over vier jaar doctor en dokter. Ik ben er al mee bezig, probeer vaker eerste auteur te zijn bij een artikel.” Het prijzengeld van €750 wil ze besteden aan een bezoek aan een conferentie. “Die zijn altijd prijzig.”

Ook in haar toekomstige carrière wil Vranken de twee zaken combineren. “Al weet ik nog niet in welke verhouding. Tijdens mijn stages bij biometrie merkte ik hoe leuk ik het patiëntencontact vind. Ik heb havo gedaan, dus geneeskunde zat er niet in, maar ik heb na biometrie nog wel het toelatingsexamen in België geprobeerd. Dat lukte niet, ik had niet genoeg kunnen studeren omdat ik ook mijn scriptie aan het schrijven was.” Dus werd het de route arts-klinisch onderzoeker via gezondheidswetenschappen. Waarin ze zich wil specialiseren weet Vranken nog niet, maar hart- en vaatziekten ligt voor de hand. “Misschien dat ik er ooit op uitgekeken raak, maar eigenlijk kan ik me dat niet voorstellen.”

Student Research Conference

De Student Research Conference wordt jaarlijks georganiseerd door de VNSU om bacheloronderzoek in Nederland en Vlaanderen te promoten. Vranken was een van de dertig studenten die hun onderzoek in een mondelinge presentatie mochten toelichten, dertig anderen gaven een posterpresentatie. Er zijn verschillende categorieën, naast ‘medisch en gezondheid’ is er 'taal, cultuur & recht', 'exact' en 'economie en maatschappij'. In iedere categorie is er een publieksprijs en een juryprijs. Daarnaast wordt ook de beste posterpresentatie beloond.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)