Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

"De badhanddoek van de Rijksuniversiteit Limburg, enigszins verwassen, heb ik nog steeds"

"De badhanddoek van de Rijksuniversiteit Limburg, enigszins verwassen, heb ik nog steeds" "De badhanddoek van de Rijksuniversiteit Limburg, enigszins verwassen, heb ik nog steeds"

Photographer:Fotograaf: Illustratie Janneke Swinkels/eigen foto Sandra Kuipers

40 jaar in 2016

Dit academisch jaar wordt de Universiteit Maastricht veertig. In deze serie vertellen oud-studenten – die net als de universiteit het levenslicht zagen in 1976 – hoe ze in Maastricht terecht kwamen en welke herinneringen ze hebben aan docenten, de faculteit en hun studentenleven. Vandaag de laatste: Sandra Kuipers-Savelkoul.

Studie: Op mijn tiende verjaardag kreeg ik een cadeaupakket van de - toen nog - Rijksuniversiteit Limburg. De badhanddoek, enigszins verwassen, heb ik nog steeds. Ik kreeg het omdat ik net als ongeveer dertig andere Limburgse kinderen precies - 9 januari 1976 - zo oud ben als de universiteit. Die eerste kennismaking met de RL/UM maakte indruk op mij. Nu wil ik niet zeggen dat mijn keuze voor de UM hierdoor is bepaald, maar het blijft bijzonder. Eenmaal achttien wist ik niet precies welke richting ik op wilde. Het werd Nederlands recht omdat het een brede opleiding is waarmee je nog alle kanten op kunt. Waarom Maastricht? Het werken in kleine groepen (PGO) sprak me aan en uiteraard de stad zelf.

Docent: Ik kies voor iemand die nu docent is, maar toen een medestudent: Esther Crombag. Ik zat vaak met Esther - en haar blindengeleidehond die er altijd bij was - in een onderwijsgroep. Ik bewonder haar doorzettingsvermogen, haar positiviteit en haar kracht. Esther mag dan blind zijn, ze laat zich door niets belemmeren. Ze heeft zelfs nog als wielrenner meegedaan aan de Paralympische Spelen.

Plaats: Café de Preuverij. Dat was vroeger steevast onze plek na afloop van een onderwijsgroep of college. Wij, acht rechtenstudenten, noem(d)en ons de Preufgroep. Er zijn daar vriendschappen voor het leven ontstaan. Tijdens en na onze studie organiseerden we vele Preufuitjes, tot aan Parijs aan toe. We wonen inmiddels verspreid door het land (en Europa), hebben gezinnen en drukke banen. Gebrek aan tijd is het grootste euvel. Als we elkaar weer zien, pikken we zo de draad weer op. Dat is wat mij betreft echte vriendschap.

Anekdote: Moeilijk, er zijn zoveel mooie momenten en herinneringen. Een ervan gaat over mijn oma uit Munstergeleen. Ik had een heel goeie band met haar. Ze was bijzonder slechtziend en was daarom het liefste thuis in haar vertrouwde omgeving. Wel belde ze me vanaf het moment dat ze een telefoon met grote cijfers kreeg, heel regelmatig op in het studentenhuis om even de dag door te nemen. Toen ik ging afstuderen vroeg ik: “Oma, kom je ook naar de diploma-uitreiking?” Dat hoefde ik geen twee keer te vragen. En daar stond ze dan op de grote dag met haar hakjes en haar feestjurk in het Oud-Gouvernement. Ze zag bijna niets, maar ze liep zo trots als een pauw vooraan in de rij op weg naar de St. Jan. Dat beeld is me heel dierbaar.

-> Sandra Kuipers-Savelkoul, geboren op 9 januari 1976 in Sittard, studeerde van 1994 tot 1999 Nederlands recht. Ze is beleidsadviseur ruimtelijke ordening en duurzaamheid bij de gemeente Echt-Susteren, is getrouwd, heeft een dochter (7) en een zoon (4) en woont in Sittard.

Dit is de laatste aflevering van deze serie

Het Alumni Office van de Universiteit Maastricht staat Observant bij in de zoektocht naar veertigjarigen. Dit bureau, gevestigd in het bestuursgebouw aan de Minderbroedersberg, onderhoudt contacten met alumni, organiseert lezingen in binnen- en buitenland, workshops en borrels. De UM Star Lectures, gegeven door hoogleraren uit Maastricht, vormen de vaste kern van de evenementen. In januari 2015 vond de eerste editie van de UM Star Lectures plaats: twaalf professoren startten simultaan in twaalf steden (Nederland, België, Duitsland en Groot- Brittannië) een lezing.
Het alumnibureau krijgt bij de organisatie van evenementen hulp van vrijwillige alumni-comités. Denise Villerius, alumni officer: “Goede relaties beginnen met contact onderhouden; daarom vragen we onze alumni ons op de hoogte te houden van waar zij wonen en waar ze werken.”

www.maastrichtuniversity.nl/alumni

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)