Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Mythe: suiker is verslavend

Mythe: suiker is verslavend

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts/ Simone Golob

Naar het rijk der fabelen

“Suikerverslaving is net zo gevaarlijk en serieus als andere vormen van verslaving, zoals alcohol, sigaretten en zelfs bepaalde drugs”, schrijft Jasper Alblas, een Nederlandse auteur van onder meer het receptenboek Het 7 x 7 Afslank Receptenboek, op zijn website.
Vooruit, het eten van suiker is lekker en wie vergrijpt zich niet zo nu en dan aan een zak dropjes of een reep chocolade? Eén dropje of een blokje is echt niet genoeg. Maar zijn we dan suikerverslaafd? Krijgen we ontwenningsverschijnselen als we stoppen? Een Nederlandse blogster van ‘Eet goed voel je goed’ waarschuwt haar lezers voor “flinke hoofdpijnen en stevige verlangens naar alles” als ze met suiker stoppen.
“Onzin, er bestaat geen suikerverslaving”, zegt Rob Markus, bijzonder hoogleraar neuropsychologie, gespecialiseerd in voedsel, hersenen en gedrag. “Mensen met overgewicht zoeken het liefst een oorzaak buiten henzelf. Ze wijzen met de vinger naar suiker en het verslavende karakter ervan. Maar overgewicht is simpelweg dat je meer calorieën inneemt dan dat je verbrandt. Je eet te veel.”
Waar komt het idee van een suikerverslaving vandaan? “In dierexperimenteel onderzoek van zo’n tien jaar geleden hongerden wetenschappers laboratoriumratten uit om ze vervolgens te laten kiezen tussen normaal rattenvoer en suikerwater. Nou, dan weet je wel wat ze kiezen. Suiker wordt als smakelijk ervaren en heeft de voorkeur boven ander voedsel. Wat de wetenschappers zagen bij die sterke respons op dat suikerwater was een verhoogd dopamineniveau (een neurotransmitter in de hersenen), net als bij cocaïneverslaving. Een en een is twee, concludeerden ze: suiker werkt net zo verslavend als drugs. De media pikte het op en overdreef het nóg een of twee keer. Het werd verkondigd als ‘de waarheid’. Maar dopamine gaat omhoog bij alles wat je fijn vindt: een heerlijke warme douche, een cadeau dat je graag wil hebben, een leuke film, seksualiteit, eten. Het verschil met een drugsverslaving is dat het innemen van suiker niet zorgt voor een structurele verandering in het brein, het manipuleert de hersenen niet zoals drugs.”
De wetenschappelijke wereld is er de laatste jaren steeds meer van overtuigd dat suikerverslaving een hardnekkige mythe is, zegt Markus. “We hebben het gemiddelde genomen van uitkomsten van alle correct uitgevoerde en gecontroleerde studies op dit gebied. “Maar het is niet gemakkelijk om een tegengeluid te laten horen in de media. Dan wordt meteen gezegd dat je voor de suikerindustrie werkt.”
Het Diabetes Fonds riep een tijdje geleden een suiker afkickkliniek in het leven in Amsterdam waarmee het de burgers “bewust wil maken van de hoge suikerinname en de gevolgen daarvan op de gezondheid”. Markus: “Ik was verbaasd, heb hen een email gestuurd met de mededeling dat een suikerverslaving zoals zij propageren niet bestaat. Europees samenwerkende wetenschappers zijn het unaniem eens dat specifieke voeding als suiker niet verslavend werkt en ook geen oorzaak is voor obesitas. We kunnen niet één nutriënt de schuld geven van gewichtsproblemen en diabetes. Ik vind dat het Diabetes Fonds mensen op het verkeerde been zet.” Wat was de reactie op Markus’ email? “Ze zouden het meenemen.”

Dit is een serie waarin wetenschappers misvattingen op hun vakgebied naar het rijk der fabelen verwijzen 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)