Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ons lichaam is uitstekend in staat om schadelijke stoffen af te breken”

“Ons lichaam is uitstekend in staat om schadelijke stoffen af te breken”

Photographer:Fotograaf: pixabay

Symposium Onbezorgd smullen, kan dat nog?

MAASTRICHT. Vlees, het is de afgelopen jaren behoorlijk in het verdomhoekje geraakt. Aan Aalt Bast, hoogleraar toxicologie, de ondankbare taak om tijdens het symposium Onbezorgd smullen: kan dat nog? aanstaande vrijdag in de School of Business and Economics iets positiefs erover te zeggen. “Ik moet bekennen dat ik er zelf ook even na moest denken”, lacht hij.

Maar dat is nu juist deel van het probleem, legt Bast uit. “Mensen onthouden negatieve berichten veel beter. Daar zijn we heel alert op.” Dat wordt nog eens versterkt door de manier waarop nieuws zich verspreidt. “Veel sneller en mensen selecteren zelf. Vroeger lazen ze de hele krant, nu pikken ze op nu.nl de berichten eruit die in hun straatje passen.”

Zo komt iets makkelijk in een negatief daglicht te staan. Neem nitriet, dat gebruikt wordt om rauw vlees mooi roze te houden. “Veel minder gevaarlijk dan men denkt. We denken zelfs dat de nitraten in groenten helpen bij het laaghouden van de bloeddruk.” Of dat bij het sous vide (in een plastic zak) koken van vlees weekmakers uit het plastic loskomen. “Dat is helemaal niet waar, ik heb er zelf de onderzoeken bij gezocht.”

Terwijl sommige stoffen in vlees wezenlijk zijn voor een gevarieerd dieet. “Vitamine B12, ijzer, eiwitten, onverzadigde vetzuren. Maar ook creatine, dat de spieren energie geeft, carnosine, dat de spieren beschermt tijdens een krachtinspanning, taurine, dat goed is voor de hartspier en D3, dat goed is voor de botten. Dat krijg je niet zo makkelijk in voldoende mate uit andere voeding.” Het enige waar je op moet letten is de bereiding. “Laat het niet verbranden, dan komen er kankerverwekkende stoffen vrij.” Maar schrik niet meteen als dat een keer gebeurt. “Ons lichaam is uitstekend in staat om schadelijke stoffen af te breken. Anders werden we geen 80 jaar. Doe gewoon een beetje voorzichtig aan met vlees – niet meer dan 500 gram per week, waarvan maximaal 300 gram rood vlees raadt het Voedingscentrum aan – dan is er niets aan de hand. En het is nog lekker ook.”

Bast is een van de zestien sprekers op het symposium. Verschillende wetenschappers zullen over de gezondheids- en milieuaspecten van onder andere vlees, vis, peulvruchten en duurzame voedselalternatieven praten. Hoe je dat allemaal het beste klaarmaakt, daar vertellen chef-koks over, onder wie Hans van Wolde, chef van Beluga.

 

Meer informatie: http://mintonline.org/event-onbezorgd-smullen-programma.pdf

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)