Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Ex-student, verover de wereld!

Mijn vriend kijkt op vanaf zijn iPad. De telefoon trilt en verstoort zijn spelletje. Kalm beantwoordt hij even later mijn vragende blik: “Die professor, voor wie ik vorig jaar gewerkt heb, schrijft dat er een promotieplek vrijkomt op zijn afdeling. Of ik morgen wil langskomen op zijn kantoor”. Ik spring bijna een gat in de lucht van vreugde, en roep dat we zijn toekomstige baan moeten vieren. “Nou,” nuanceert hij, “ik heb ‘m nog niet hoor.” Alsof je elke dag een PhD aangeboden krijgt! Ik ben trots, maar vind ook dat hij moet inzien hoe uniek dit is. Een half jaar voordat hij afstudeert heeft hij al zekerheid voor de komende vier jaar.

Dat gebeurt niet elke dag. Veel van mijn hoogopgeleide vrienden die met goede moed beginnen te solliciteren komen na een paar weken van een koude kermis thuis. Natuurlijk wil mijn vriend mij daarom niet voor het hoofd stoten. “In de geneeskunde is het veel makkelijker om een promotieplek te krijgen!” zegt hij. Ik ben op dat moment net aan mijn laatste studiejaar begonnen, een onderzoeks-master in European Studies. Inmiddels weet ik nét dat ik afgestudeerd ben. Nu zoek ik werk waarin ik mijn leergierigheid, passie voor onderzoeken, analyseren, kritisch denken en schrijven, en mijn interesse om politiek met ‘gewone’ mensen te koppelen kan gebruiken. “Hadden we maar voor economie gekozen”, zeiden studiegenootjes soms gekscherend. Helaas gaat zelfs díe vlieger niet op: een vriendin van me die Business heeft gestudeerd, kreeg aanvankelijk een werkervaringsplek aangeboden met een hongerloontje dat zelfs haar reiskosten niet dekte. Een paar maanden en vele sollicitaties later kreeg ze een betaalde baan, die ze enkele weken later weer opzegde omdat haar kennis onbenut bleef.

Als je een universitaire studie hebt genoten, kun je daarna de wereld veroveren. Althans, dat beeld heerst. Nu ik afgestudeerd ben lijkt die wereld vooral uit vacaturesites te bestaan. Van veroveren durf ik ook niet echt te spreken. Je vindt natuurlijk wel vacatures waarbij jouw vaardigheden passen. Vaak blijkt het dan een stage, natuurlijk onbetaald, of een tijdelijk contract te zijn, waar je beloond wordt met “werkervaring en een interessant netwerk van collega’s”. Hoe je met die twee dingen je huur moet betalen en kat voeren leer je natuurlijk niet op de universiteit.  Maar wacht eens: daar zie ik toch de perfecte baan! De titel vermeldt uitdrukkelijk dat het om een starterspositie gaat. Paradoxaal genoeg is één van de eisen minimaal drie jaar werkervaring. Wist ik veel dat ik al aan het einde van mijn middelbare schooltijd had moeten beginnen met de wereld veroveren…

Mignon Schichel

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)