Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De slimste mens

De slimste mens

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Het loopt tegen kerstmis. Tijd om de zinnen te verzetten. Bijvoorbeeld met onschuldig vermaak. Op de televisie presenteert Philip Freriks zijn spelletjeshit De slimste mens. Daarin ondervraagt hij zogeheten Bekende Nederlanders uit de al of niet sociale media en de hoge dan wel lage cultuur over hun kennis. Ik blijf soms hangen. Vooral uit leedvermaak. Het is opbeurend treurig wat deze BN-ers allemaal NIET weten. Ik beperk me tot één voorbeeld. Twee mannen moeten van een naam of begrip vijf kenmerken noemen. Op een beslissend moment was de vraag: wat weet u van Jozef? Beide cultuurdragers konden geen enkel ter zake antwoord geven. Freriks ging vrolijk verder.

Het loopt tegen het oude jaar. Op de drempel van het nieuwe vindt in Turkije een aanslag plaats in een nachtclub. Daarbij vinden in meerderheid buitenlandse bezoekers de dood. De Islamitische Staat claimt verantwoordelijk te zijn. Onder vermelding dat de aanslag bedoelde de verdorven christenheid te treffen. Voor de zowel fundamentalistische als gewelddadige Islam zijn alle Europeanen die nog geen Islamiet zijn, christen. Inclusief de talloos velen die niet weten wie Jozef is. Christenen tegen wil en dank. In een werelddeel dat de scheiding van staat en godsdienst benadrukt. Wie wil heeft het recht ‘niks’ te zijn. De principes van de multiculturele rechtstaat verworden tot een levensbeschouwing. In Europa betekent dat ideologische zwakte in het centrum van de samenleving. Die zelfs zover gaat dat het te hulp schieten van christelijke minderheden elders op de politieke agenda nauwelijks voorkomt. In de Verenigde Staten noemt bijna 100 procent van de republikeinse senatoren en afgevaardigden zich christen. Voor de democraten ligt het getal rond de 80. Toch functioneert de rechtstaat ook daar.

Het loopt tegen Driekoningen op 6 januari. Wij slaan nog steeds snoep en mandarijnen in om aanbellende kinderen te steunen. Verkleed als de drie koningen zijn ze op zoek naar de stal met het kind. Al jaren blijven we zitten met het snoep. Gelukkig ging, ondanks code oranje wegens gladheid, de optocht zaterdag door de binnenstad op weg naar de kribbe, gewoon door. Driekoningen, ook bekend als Epifanie, het alom-verschijnen, is een onderschat verhaal. Op die dag vond de rest van de mensheid het Kind. Het zou in Europa geen kwaad kunnen de symboliek daarvan in te zien. Ook al gelooft men niet letterlijk meer in de christelijke verhalen. Pas na Driekoningen zou het nieuwe jaar gevierd moeten worden.

Hans Philipsen

 

 

 

Hans Philipsen is oud-rector aan de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: