Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Lachen op dinsdagavond

Lachen op dinsdagavond

Laten we de avond beginnen met een flauwe grap. Terwijl buiten de wind tegen de ramen slaat, zegt een student over het geluid: “Ja, sorry, dat ben ik. Heb slecht gegeten.” Het is eventjes stil in het Student Service Centrum, waar zich tien leden van Alles is Drama hebben verzameld. Tegen de verslaggever: “Nou, welkom bij de Kleinkunstcursus. Je ziet het: het is elke dinsdagavond lachen.”  “Ha. Ha ha. Ha...”

De cursus kleinkunst biedt studenten de kans om een eigen stukje cabaret te maken. De tien deelnemers (acht meiden, twee jongens) werken aan hun eigen sketch. Dit is de vijfde bijeenkomst: de eerste twee repetities stonden in het teken van wat geschiedenis en ook deze avond begint met Toon Hermans. En een gezamenlijke warming-up, waarin de acteurs samen beats improviseren en een scène uitbeelden. Als het tijd is voor de individuele stukken, kijkt cursusleidster José Schuringa een studente aan. “Doe jij het vanavond?” De student knikt, maar laat weten eigenlijk niets te hebben voorbereid. “En toch ga je de vloer op!”

Schuringa (ze staat zelf in de halve finale van het Amsterdams Kleinkunstfestival): “Het is ontzettend leuk om bij iedereen de gekheid op te zoeken.” Dat is de uitdaging: om onverwachte eigenschappen aan te boren die verborgen liggen in het karakter van de studenten. “Aan het begin van de cursus vroeg ik wat ze wel en niet wilden doen. En als iemand zegt, ‘ik wil niet zingen’, dan is het eigenlijk het interessantst om dat toch te doen.”

Omdat alle deelnemers aan hun eigen optreden werken, komt tijdens de repetitie (die drie uur duurt) niet iedereen aan bod. De studenten kijken vooral veel naar elkaar. Eline van Breevoort, die vanavond op het geïmproviseerde podium staat: “Het is heel fijn dat je de tijd kunt nemen om ergens naartoe te werken, en ook dat je dat met een publiek kunt doen. We denken met elkaar mee.”
Alles komt voorbij: een verkleedpartij, een tragisch liefdesleven, een handpop… Wie aan de beurt is om zijn sketch te tonen, hoeft ook niet klaar te zijn, of zelfs maar tekst te hebben. Zelfs een onzekere opkomst kan grappig zijn. “Ga door, ga door! Als je het uitvergroot, is het hi-la-risch!”

 

Lisa Dupuy

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)