Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Vegetarische kapsalon

Vegetarische kapsalon

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Het begon met een Duitse minister die het nieuwe jaar stevig inzette. Woorden als vegaschnitzel, vegaburger of vegetarische slager dienden te worden verboden. Die veroorzaken bij de eenvoudige vleesmens misverstanden. Je zal toch maar niets vermoedend in een vegacurryworst bijten.

Goede voornemens op 1 januari hebben de eigenschap dat ze snel verdampen. Soms raken ze een gevoelige snaar. Voor- en tegenstanders buitelen over elkaar heen. In Nederland was er een glansreactie van Halbe Zijlstra, fractievoorzitter van de VVD. Van een liberaal tegenstander van bedilzucht zou je het niet verwachten. Toch was ook hij voor een verbod. Misverstanden in de voedselbranche moesten vermeden worden. Al dat ‘gevega’ kon je de gewone snackmens niet aandoen. Kennelijk sprak hier Halbe de populist. Die wilde dat de liefhebber van de vette bek niet in verwarring kon raken.

Afgelopen zaterdag tijdens een mooie muziekdag in het theater gingen wij in de dinerpauze naar de nabijgelegen McDonald’s. Om even de zinnen te verzetten. Tegen een bevriend echtpaar dat ook het internationale snackwezen niet schuwde, zei ik: “Deze keer neem ik een vegaburger uit protest tegen de VVD!” Of ik soms iets tegen de VVD had!? Natuurlijk niet, ik reageerde alleen op de vega-kwestie. Na deze uitleg werden het drie ‘veggies’ en een gewone burger. Er is altijd een last man standing.

Tijdens de dis met een verkwikkend drankje uit het rijke cola-assortiment bespraken we de zaak. Vooral in het radioprogramma De Taalstaat was flink van leer getrokken tegen de behoefte woorden te verbieden. Als dreigend misverstand het probleem was, kon taal als zodanig beter worden afgeschaft. Wie durft er tijdens code oranje nog naar buiten als het buiten spekglad is. Bloedlink toch? Leve de overdrachtelijke betekenissen die de taal zo levendig maken.

Thuis bedacht ik dat sommige lekkernijen het zelfs moeten hebben van een volledig overdrachtelijke betekenis. Denk maar aan die fameuze bijdrage van Rotterdam aan onze snackcultuur. In 2003 leverde een dagelijkse bestelling uit een kapsalon een nieuwe productnaam op. Friet met shoarma, daarover kaas. Onder de grill. Daarop salade met knoflooksaus, sambal en alles wat je nog kan verzinnen. 1800 calorieën in één aluminiumbakje. Klaar voor de hele dag. Prima stationsvoer. Bestaat er al een vegetarische kapsalon? Willen onze politici  ook de kapsalon verbieden? Bang dat hun kiezers een kapsalon binnendringen om die op te eten!

Hans Philipsen   

 

Hans Philipsen is oud-rector van de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: