Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Oud voorzitter U-raad Peter Hilderink overleden

MAASTRICHT. Hij was al lang weg bij de Universiteit Maastricht, maar velen kenden hem nog: Peter Hilderink, ooit een zeer bekende student aan deze universiteit, vervolgens medewerker bij gezondheidswetenschappen, overleed op 17 december plotseling aan een hartstilstand. Hij was nog maar 55 jaar.

Hilderink studeerde vanaf 1980 geneeskunde en behoorde tot een generatie actieve studenten die zich via hun partij NSEM druk maakte over veel, heel veel: van het pgo tot het beurzenstelsel of (later) bijvoorbeeld de apparatuur die de universiteit kocht bij een firma met belangen in het Zuid-Afrika van de Apartheid.

In 1983 werd hij lid en meteen vicevoorzitter van de universiteitsraad. Geen kinderachtig baantje in een tijd dat die raad nog een beslissende stem had in de instellingsbegroting. Hij hoopte op het voorzitterschap in 1985, maar dat ging net aan zijn neus voorbij. In 1988 was het zover, kort na zijn afstuderen. Naast zijn baan als docent bij gezondheidsrecht en beleidswetenschap zou hij drie termijnen van twee jaar voorzitter blijven, tot ’94. Die twee verlengingen geven al aan dat hij het goed deed, in een periode dat grote beslissingen op de agenda stonden, vooral rond de uitbouw van de universiteit met nieuwe richtingen. Met een ondanks zijn jeugd enorme rust - hij praatte langzaam, tergend langzaam soms - ging hij onverstoorbaar zijn gang. Hij beschouwde het als zijn taak “zo veel mogelijk geluiden te laten horen en ik wilde ook dat je die in de besluitvorming terugzag”, zei hij in 1998 tegen Observant.

Hij wilde geen “oorlog”, zoals in de jaren tachtig vaak het geval was tussen U-raad en college, maar hij was evenmin van het “lief zijn voor elkaar”. En hij liet zich niet intimideren, noch door het college, noch door stafleden of zeer prominente student-raadsleden die hem wel eens even zouden vertellen hoe hij zijn werk moest doen. Onverstoorbaar, dat is het woord. En vriendelijk. Hilderink was gewoon een aardige, zeer behulpzame man. In 1998 verliet hij de UM om naar Hogeschool Zuyd te gaan, waar hij verschillende leidinggevende posities in de gezondheidsfaculteit bekleedde. En in die hoedanigheid ook weer veel contact had met de UM. Ook hier zal hij dus gemist worden.

 

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

2017-01-23: hans trouw
Wammes,
Een mooi verhaal.
Ik mis hem vreselijk.
Groet
Hans
2017-01-25: Ed sprokkel
Geschokt heb ik vandaag pas het bericht gelezen dat Peter overleden is. Wat had ik graag bij het afscheid aanwezig willen zijn! Hij heeft heel veel voor mij betekend! Ik ben hem daar ook zeer dankbaar voor. Hij was een goede voorzitter, met visie, oog hebbend voor alle partijen en wist tegenstellingen goed te overbruggen. Daarnaast ook met zijn humor en vriendelijkheid een aimabel mens!
Ik wens Hans en de familie heel veel sterkte toe bij dit grote verlies! Alweer een pionier en markante voorzitter in de um- geschiedenis is ons ontvallen!!
Ed sprokkel
Oud griffier universiteitsraad

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)