Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Over schuld, boete en verdriet

Over schuld, boete en verdriet

Film: Manchester By The Sea

Het verhaal: Nadat zijn broer Joe (Kyle Chandler) is overleden, krijgt Lee (Casey Affleck) onverwacht de voogdij over zijn zestienjarige neef Patrick (Lucas Hedges) toegewezen. Voor Lee betekent dit een terugkeer naar zijn geboortedorp Manchester-By-The-Sea, de plek die voor eeuwig verbonden is met de meest tragische gebeurtenis uit zijn leven.

Geknipt voor de winter, want:

- Goede keuze van de distributeur om Manchester by the sea nu uit te brengen, want het is een echt winters verhaal. We zien hoofdpersonage Lee voor het eerst als hij sneeuw staat te schuiven, maar rond zijn eigen hart heeft zich een laag eeuwige sneeuw gevormd, die nooit meer zal smelten.

- Casey Affleck won de Golden Globe voor beste acteur en op dit moment staat in Los Angeles alvast iemand zijn naam in een Oscar te graveren. Eveneens fantastisch is de piepjonge Lucas Hedges als Lee’s vroegrijpe, egocentrische, maar o zo kwetsbare tienerneef.

- Ondanks de zware thematiek weet regisseur Kenneth Lonergan de toon verrassend licht te houden. In Manchester by the sea valt meer te lachen dan in veel zogenaamde komedies.

- De film is gesitueerd in het gelijknamige kuststadje in New England. Dat arbeidersstadje is meer dan een decor: het is een personage.

- In de handen van een gemiddelde Hollywoodscenarist zou dit een louterend verhaal zijn geworden over een gebroken man die door de zorg voor zijn tienerneef toch weer het leven leert te omarmen. Maar Lonergan weet dat het échte leven geen Hollywood-sjabloon is. Misschien is het veelzeggend dat je je binnen de VS niet verder van Hollywood kan verwijderen, dan door naar New England te reizen.

- Het gebruik van flashbacks in deze film wordt verplichte lesstof op filmopleidingen.

Die flashbacks beginnen vaak heel abrupt; een stilistische keuze die duidelijk maakt hoe één verkeerd woord genoeg kan zijn om in een getraumatiseerd man pijnlijke herinneringen gelijk weer tot leven te roepen.

Het salomonsoordeel: In het DNA van Manchester by the sea vinden we het beste van de Noord-Amerikaanse cinema van de voorbije twintig jaar terug. De film heeft het decor van Mystic river, de vertelsouplesse van Boyhood en het immense verdriet van The sweet hereafter. “It takes a piece out of you”, schreef het blad Rolling Stone. Wie bereid is om een stukje van zichzelf in de bioscoop achter te laten, weet waar naartoe.

Mark Vluggen

 

Zie hier het filmprogramma  van LumièrePathé en Euroscoop

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)