Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Ongecensureerde verhalen uit en over China

Ongecensureerde verhalen uit en over China

Photographer:Fotograaf: Tickets voor China, Secret Stories geven ook toegang tot de tentoonstelling in het Bonnefantenmuseum van Cai Guo-Qiang, hier aan het werk. Bron: YouTube

Wie zondag 22 januari binnenloopt bij het vertelfestival China, Secret Stories, georganiseerd door Story-Line Maastricht in het Bonnefantenmuseum krijgt een rode envelop. De Chinezen geven die met Nieuwjaar aan familie en vrienden, met geld erin en goede raad. Dat zullen de bezoekers er niet in vinden, wel een kaartje waarop ze hun vraag kunnen stellen.

Het is een van de manieren waarop iArts-alumna en creative producer Leana Bekker de middag op een originele manier wil inleiden en afronden. “Als je aan een grote groep mensen vraagt of er nog vragen zijn, blijft het stil. Nu kunnen mensen het tijdens de lezing opschrijven. Aan het eind verzamelen we alle enveloppen weer en geven de sprekers antwoord.”

Tijdens China, Secret Stories vertellen verschillende mensen verhalen over China. Bijvoorbeeld de schrijfster Lijia Zhang, die speciaal voor dit evenement uit Beijing komt om over haar debuutroman Lotus te vertellen. Of filmmaker Alice Wong, die een documentaire maakte over de gewelddadige dood van haar vader. Journalist Hans Moleman zal laten zien hoe de Chinese filmmaker Jia Zhang-ke omgaat met censuur.

Maar het verhaal dat voor Bekker het dichtste bij komt is The Lost Son van Sigrid Deters. De documentaire vertelt het verhaal van Gouming Martens, een adoptiekind dat op zoek gaat naar zijn biologische ouders. “Hij was vroeger mijn overbuurjongen. Hij weet niet waar hij vandaan komt, de formulieren zijn vaag. Tot voor kort wist hij niet eens hoe oud hij precies was. Zijn eerste clou is een filmpje van hem toen hij net in Nederland was aangekomen, waarop hij Chinees spreekt. Hij probeert met experts uit te zoeken in welk deel van China ze zo praten.” Stills uit de documentaire zijn bij binnenkomst te zien op speciaal ontworpen standaarden. “Zo wil ik de sfeer zetten en de bezoeker teasen.”

China, Secret Stories is onderdeel van de (Un)seen Worlds-series van Story-Line, waarin verhalen worden gedeeld over landen waar censuur is en de vrijheid van meningsuiting beperkt. Oprichter Petra Quaedvlieg kreeg het idee toen ze in Shanghai woonde, waar jaarlijks een internationaal literatuurfestival wordt gehouden. Zelf trekt ze verhalen vertellen breder dan alleen literatuur. “Natuurlijk spelen boeken een belangrijke rol. Maar ook film- en documentairemakers vertellen een verhaal, net als journalisten en fotografen.”

Op 17 maart is in de Innbetween een mini-Storyline. Het thema van die avond is Syrië en de sprekers journalisten Samar Yazbek  en Petra Stienen.

China, Secret Stories, zondag 22 januari, 14.00-16.30 uur, Bonnefantenmuseum, kaarten: 15 euro (studenten 8 euro), inclusief toegang tot de tentoonstelling Cai Guo-Qiang: My Stories of Painting’, Reserveren: info@story-line.org Meer informatie: facebook.com/StoryLineMaastricht

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)