Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Non-gouvernementeel

Non-gouvernementeel

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Mag ik ook nog een duit in het zakje doen over het feestboek over ‘het Maastrichts experiment’? Want er staan toch echt wel leuke dingen in hoor. Neem het hoofdstuk over Ria Wolleswinkel, inmiddels opgeklommen tot opleidingsdirecteur bij rechten maar ooit begonnen als een van de eerste studenten daar. In het boek staat dat ze zich toen het meest verwant voelde met de maatschappijkritische ‘non-conformisten’ onder de docenten. Zoals strafrechtdocent Gerard Mols. Die “viel qua uiterlijk op met slordig haar en een leren jack met een scheur erin. Hij was ‘non-gouvernementeel’ en zat in een advocatenteam dat verdachten van de Rote Armee Fraktion bijstond.”

Nu moet u weten, lezer, dat ik de Mols pas van nabij heb leren kennen toen hij al hoog en droog op de Berg zat. Als magnifieke rector. Daar werd hij bijgestaan door hetzelfde secretariële team dat de huidige rector bijstaat, nou ja, team, vooral Patrice natuurlijk. Die heeft een achternaam die tegenwoordig anders is dan toen, dus ik houd het maar even op Patrice, iedereen kent haar. En ja, Mols was slordig. Zeker qua haar. Ooit is me verteld dat Patrice, die vond (en terecht!) dat de rector niet in ongekamde staat ergens kon verschijnen of gasten ontvangen, dat Patrice dan dus eigenhandig de borstel ter hand nam, de rector op een lage stoel dirigeerde en ’s mans haar begon te fatsoeneren. Hij liet dat monkelend, maar ondertussen stil genietend toe, zegt men.

Ik denk dat dat verhaal overdreven is. Ik denk dat een bezoeker die dan wat vroeger arriveerde op zijn afspraak, erg geschrokken zou zijn van de mores aan deze universiteit.

Maar wat wèl echt waar is, en dat weet ik zeker…, dat zijn de adviezen van Patrice. Dat de rector als de donder naar de kapper moest. Dat hij zijn pak moest laten stomen omdat er weer een vetvlek op zat. Dat hij zijn schoenen moest poetsen. Van die dingen. Daarmee heeft ze vermoedelijk de reputatie van deze instelling, allez, misschien niet gered maar dan toch wel bevorderd.

Nu liep Mols dus als rector inderdaad in een pak, maar daarvóór dus in een gescheurd leren jack, als bekroning op een kennelijk non-gouvernementele mentaliteit.

Als ik zoiets lees, denk ik: het kan verkeren. Dat zei Brederode al, of Vondel, daar wil ik af wezen. Non-gouvernementeel? Mols? Wat wil dat dan zeggen? Dat hij een soort anarchist was, wars van gezag en autoriteit? Toch niet toen hij zelf eenmaal een autoriteit was geworden hoor. Toen was dat non-gouvernementele er wel vanaf. Dat heb ik persoonlijk mogen meemaken. Niet als beleidsambtenaar gelukkig, dan was hij altijd even correct en keurig als ik weer met een zdn’etje langs kwam. Een wat? Een zelfdragende notitie. Hij nam daar op zijn beurt weer netjes notitie van en deponeerde het document zodra ik mijn hielen gelicht had in het rond archief. Ambtenarentaal voor prullenbak. Die binnenkort dus wordt afgeschaft, maar dat terzijde.

Hoe dan wel? Nou, als stukjesschrijver. De rector vond het nodig om voorzitter Jo in bescherming te nemen. Want de voorzitter, die zichzelf liever ‘president’ noemde, hield niet van grappen over zijn persoon. In die tijd stond gevoel voor humor nog niet in de functie-eisen voor het voorzitterschap van het College van Bestuur. Nu wel, ik merk dat iedere dag. Onze andere voorzitter, die van de Raad van Toezicht, mevrouw Truze, test dat door tijdens het laatste gesprek met een kandidaat onverhoeds een mop te debiteren. Wie lacht mag door, wie hem niet snapt mag in Leiden solliciteren. Een gouden methode.

Terug naar Mols. Hij stelde de hoofdredactie van dit prachtblad met klem voor dat uw Bergbroeder niet meer zou schrijven dat de president altijd in een vliegtuig zat om in een ver buitenland weer een UM-satellietvestiging te openen. Bijvoorbeeld. Want anders zwaaide er wat. Wat dacht die Bergbroeder wel?

Non-gouvernementeel?

 

Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: