Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Alte Revolutionären

Alte Revolutionären

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Het leven is er ineens niet gemakkelijker op geworden. Nee, ik bedoel niet dat de westerse wereld sinds vorige week wordt aangevoerd door een grote boze kleuter met raar haar; ik bedoel iets anders.

Mevrouw B. en ik zijn namelijk gescreend. Tot op het bot. Het zit zo: ik wilde, als nestor - geloof ik - van het universitaire ambtelijke apparaat graag samen met mijn eega naar de aanstaande verjaardagspartij van onze uni. De dies natalis. Spreek uit diejès. Want dat wordt een speciaaltje, deze keer, met een heuse president en een voormalige koningin, tegelijkertijd in da room! Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt en zoiets gaan we ook niet meer meemaken. Niet voor ik het oudemannenhuis indraai, in ieder geval.

Dus ik heb braaf het aanmeldingsformulier ingevuld. Ik heb mijn burgerservicenummer gegeven, ik heb mijn paspoortnummer onthuld, mijn schoenmaat, mijn bloedgroep en -druk, mijn gemiddelde hartslag in rust en bij opwinding, in dat kader ook mijn seksuele voorkeuren en natuurlijk mijn winkelgedrag, zowel on- als offline. Bij die laatste twee aspecten werd vervolgens ook de echtgenote betrokken, want die winkelt nog het meest en bij dat andere is ze ook van de partij. Logisch. En o ja, op wie we de laatste vijfentwintig jaar gestemd hadden en welke goede doelen we steunden.

Twee dagen later werd er aangebeld, op een avond. Het vroor dat het kraakte, wie kon dat zijn? Voor de deur stonden, ik verzin het niet, twee gleufhoeden met regenjassen. Te klappertanden. Nog voor ze iets konden uitbrengen riep mijn vrouw, een en al compassie met de lijdende medemens: “Ach heren, kom toch binnen, jullie vatten nog kou!”  

Verbouwereerd stapten ze over de drempel, hingen jas en hoed op de kapstok en warmden zich handenwrijvend voor de open haard. Kopje thee? Ja, dat lustten ze wel. Wat kwamen ze doen? Tja, een en al excuses maar ze waren speciaal aangewezen om de groep aanstaande ‘diesbezoekers met een bezwarend verleden’ nog eens extra na te trekken. Nou ja, alsof ik het in Keulen hoorde donderen! Ik, moi, een bezwarend verleden? “Tja meneer Bergbroeder, wij troffen u aan in de archieven van onze dienst, u heeft in uw jonge jaren tegen van alles en nog wat gedemonstreerd, u heeft buitenlandse staatshoofden beledigd, u heeft gescandeerd dat u liever een Rus in de keuken had dan een raket in uw achtertuin, en vooral dat laatste is in het licht van de jongste ontwikkelingen een verdachte uitlating. U weet wel, Poetin, de Krim… En verder geloven we dat uw neiging tot beledigen niet bepaald verflauwd is, niet?”

Of ze in huis mochten rondkijken. Mevrouw B. zat bibberend op de sofa, ik haalde mijn schouders op. De heren gingen naar boven en bleven vervolgens anderhalf uur weg. Anderhalf uur! We hoorden ze stommelen, kasten opentrekken, commodeladen binnenstebuiten keren. Met onder hun arm mijn laptop en een oude computer verlieten ze het pand.

Ik de volgende dag op hoge poten naar Germanicus. Dat dit toch echt te dol was. Zijn meest loyale ambtenaar, zonder wie al die dies natalissen er waarschijnlijk niet eens geweest zouden zijn, weggezet als een boef, een potentiële bommengooier!!

“Ach Albert, kalmehr! Iek kan jou die hand sjudden, bai mai sind sie ooch gewesen! Ja! Alles gecheckt und doppelgecheckt. Zelbst Tommy in zijn bekje geguckt! Und zijn brokchen gezeefd! Alles für die sicherheit, nah? Iek kriege morgen bescheid ob iek kommen mag, auf unse eigene dies! Wenn nicht, und als jai ooch nicht, dan gehen wir het mal richtig op ein saufen zetten, nicht? Alte revolutionären unter einander! Dann mussen der Gauck und die Beatrix het de ganse mittag maar mit de braveriken doen, hahaha!!!”

Ik blijf het zeggen: lang leve onze voorzitter!

Albert Bergbroeder

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)