Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik schaam me als ik iemand onbewust pijn heb gedaan”

 “Ik schaam me als ik iemand onbewust pijn heb gedaan”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

Therese Grohnert (30, Berlijn)/ postdoc bij Educational Research and Development (SBE), sinds januari/ vrijgezel/ woont in Maastricht

Mooiste jeugdherinnering? Ik ben geboren in het vroegere Oost-Berlijn, in de wijk Marzahn. Als Duitsers dat horen, beginnen ze al besmuikt te lachen, ook omdat de wijk jarenlang is gepersifleerd door cabaretiers. Marzahn staat vol met betonnen flats en er was, vroeger althans, nauwelijks een boom te vinden. Ook is er veel armoede, werkloosheid, en rechtse sentimenten. Op mijn vijfde, kort na de val van de Muur, zijn we vertrokken naar West-Duitsland, een dorpje over de grens bij Venlo. Mijn moeder, net afgestudeerd, was al een jaar eerder vertrokken en vond een baan als textielontwerper. Mijn vader heeft nog een jaar doorgewerkt bij het Deutsches Historisches Museum in Berlijn. De verhuizing was ingrijpend. Waar ik met plezier aan terugdenk, is een toneelvoorstelling op de middelbare school. Ik regisseerde een stuk van schrijver Frank Wedekind over drie tieners die volwassen worden en worstelen met seksuele taboes. Twee dagen vóór de opvoering liep de verkering van twee hoofdrolspelers stuk, ik hield m’n hart vast, maar het kwam allemaal goed. De voorstelling was een succes, ik was ontzettend trots.
Ik schaam me als ik... Iemand onbewust pijn heb gedaan. Dat vind ik heel erg en daar blijf ik lang mee in mijn maag zitten, zelfs nadat het al lang is opgelost. Ik heb een keer op een rumoerig moment in de onderwijsgroep tegen een student uit Korea gezegd dat hij even stil moest zijn. Daarna kwam hij twee weken niet opdagen. Ik heb toen contact met hem opgenomen maar hij wilde niet terugkomen. Hij voelde zich vernederd. Ik vond dat zo erg. Daarna volgde een goed gesprek en is hij teruggekomen. Ik hield hem voor dat de Aziaten in de groep hem zouden snappen en dat de andere nationaliteiten waarschijnlijk niets in de gaten hadden.
Ik was het slimste meisje van de klas. Ja, en nóg erger, ik deed niets om dat te verbergen. Ken je Hermelien uit de Harry Potter-reeks? Net als zij vond ik het gewoon leuk om slim te zijn, niet per se slimmer dan anderen, het was voor mij geen competitie. Toch werd ik er niet bepaald populair van, maar dat maakte me niet uit. Ik leerde graag en vond het heerlijk om iets te begrijpen. Ik had talen, geschiedenis en politiek in mijn pakket.
Ik ben graag alleen. Ja, klopt. Als ik te veel in gezelschap verkeer, word ik moe en stil. Na een drukke dag kan ik me verheugen op een avond thuis. Ik vind het heel ontspannend om met m’n handen bezig te zijn: knutselen, breien, collages samenstellen. Ik maak cadeaus voor familie en vrienden altijd zelf. Zo ben je al met je gedachten bij de persoon. Voor een vriendin had ik in december een adventskalender gemaakt, die uiteindelijk de bestemming verraadde waar we samen naartoe zouden gaan: Bath. Het stadje in Zuid-Engeland waar Jane Austen woonde. We zijn allebei dol op haar boeken.
Moeilijkste periode in je leven? Ik was net met mijn promotieonderzoek begonnen toen in drie maanden tijd mijn oma ziek werd, mijn relatie uit ging en mijn beste vriendin vertrok naar Noord-Duitsland. Ik was heel verdrietig. Er is geen collega die me toen niet een keer heeft zien huilen. Dat gaat vrij makkelijk als ik me veilig voel, al leg ik wel uit wat er aan de hand is. Ik werd teruggeworpen op mezelf, ging me existentiële vragen stellen: wie was ik eigenlijk, waar was ik mee bezig? Ik heb toen geleerd om alleen te zijn. Het is uit nood geboren maar ik ontdekte al snel de waarde ervan. Ik heb mezelf beter leren kennen.
Laatste cursus? Ik doe onderzoek naar leren, klopt, maar ik ben zelf geen fan van het formele leren. Met een leraar voor de klas en zo. Mijn laatste cursus moet iets met dansen zijn geweest. Heb ik altijd veel gedaan, vanaf mijn tiende. O ja, het was een workshop swing dancing, een jaar of twee geleden, via de PhD-academy. Ik hou van de begeleidende muziek, swing jazz, uit het Amerika van de jaren 20 en 30.
Beheerst of impulsief? Ik verras mezelf weleens op momenten dat iemand iets ergs zegt over een gezamenlijke vriend. Dan neem ik het zonder na te denken voor de ander op. Als het mezelf betreft, doe ik dat niet, reageer ik later pas, als ik afgekoeld ben. Dan weet ik beter wat ik voel, wat mijn respons ten goede komt. Ook sta ik dan meer open voor het standpunt van de ander. En kan ik soms tot de conclusie komen dat het aan mijn stemming lag.
Mijn familiegeschiedenis gaat terug tot... Ik weet niet precies wanneer maar mijn overgrootvader, de opa van mijn moeder, heeft dat allemaal uitgezocht en beschreven in een boek. Het schijnt een speciale man te zijn geweest. We vieren ook nog steeds zijn verjaardag. Hij had dertien kinderen, was pastor, vergelijkbaar met een Nederlandse dominee, hoog opgeleid, en had veel gereisd. Het verhaal gaat dat hij als 18-jarige geen geld had voor een hotel en zich uitgaf voor een prins van Pruisen.
Als ik in de spiegel kijk, zie ik... Iemand die volwassen wordt, die zich ontwikkelt. Vroeger sliep ik slecht als ik een presentatie moest houden, nu voel ik hoogstens een positieve spanning. Dat geeft rust en zelfvertrouwen, alleen al het idee dat dingen die nu moeilijk zijn, straks makkelijker zullen gaan.
Ik mis het Duitse... Brood. En geloof me, ik ben niet de enige. Genoeg Duitsers die naar Aken rijden om een partij brood te kopen en vaak hebben ze dan eerst rondgevraagd wie nog meer geïnteresseerd is. Ik hou van Krustenbrot, omdat het knapperig is. Het is al lekker met alleen boter en zout. Ik ben daarmee opgegroeid, het doet me denken aan thuis. Ik heb dat ook met grijze, betonnen muren. Ik hou daarvan, geeft me een nostalgisch gevoel.

Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)