Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Mythe: COPD is een ongeneeslijke ziekte

Mythe: COPD is een ongeneeslijke ziekte

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts/ Simone Golob

Naar het rijk der fabelen

“Een ongeneeslijke ziekte? Daaraan ga je dood, denken we al snel.” Niets is minder waar in het geval van de longziekte COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease), vertelt prof. Annemie Schols, hoogleraar voeding en metabolisme bij chronische ziekten en directeur van onderzoekschool Nutrim. Veel COPD-patiënten - door ontstekingen in de longen of verlies van longblaasjes zijn de longen beschadigd en krijgen ze last van benauwdheid en hoesten - sterven uiteindelijk aan iets anders.

“Die kapotte longblaasjes kunnen we inderdaad nog niet genezen”, zegt Schols, maar om vervolgens de term ‘ongeneeslijk’ op COPD te plakken, vindt ze een brug te ver. “Veel te fatalistisch, maar ook een te eenzijdige benadering. We moeten holistisch denken, want vanuit een bredere kijk op gezondheid is COPD een complexe chronische ziekte. Er zijn natuurlijk heel zware gevallen, denk aan de mensen die met een zuurstoffles door het leven moeten, dat is echt heel erg, maar zij zijn een kleine minderheid. De rest kan er bij wijze van spreken tachtig mee worden, met een mooie kwaliteit van leven.”

Hoe kan dat dan? Niet door de longen zelf aan te pakken, maar wel de gevolgen die deze ziekte heeft op het lichaam: “Een slechte conditie, of afvallen zonder dat te willen. In het eerste leerboek over longziekten uit 1898 staat al dat patiënten met longemfyseem - een bepaalde vorm van COPD - de neiging hebben tot gewichtsverlies. Het werd toen fatalistisch benaderd: accepteren, luidde het advies, er was niets aan te doen.” Ook typische klachten als vermoeidheid en kortademigheid zijn de artsen uit de negentiende eeuw niet ontgaan. Hun ‘oplossing’: rustig aan doen, niet inspannen. Inmiddels is er in Nederland (“wij lopen voorop, Maastricht wordt internationaal zelfs gezien als een van de pioniers”) een totaal andere visie op de behandeling: bewegen is juist heel belangrijk en wordt gestimuleerd.  “Nogmaals, het geneest de longblaasjes niet, maar vergroot de fysieke fitheid, de kwaliteit van leven en de kans op overleving.”

En er is aandacht voor voeding, maar dat mag nog veel meer, concludeert Schols, want ook op dat vlak valt veel winst te behalen. “Emfyseem-patiënten houden vaak lucht vast in de longen en dat verergert de kortademigheid. Alles kost daardoor veel energie, ook eten. Je ziet dat deze mensen ongewild afvallen. Ze verliezen niet alleen vet, maar leveren ook spieren in. Het is een vroeg teken van ernstige ontregeling van het lichaam. Bij sommigen kan vermindering van het longvolume door een operatie of een endoscopische interventie verlichting geven. We zien dat deze mensen daarna spontaan aankomen. Anderen kunnen we met voedingsadviezen en behandeling helpen om weer op gewicht te komen.”

Waarom gebeurt dat nog te weinig? “Onze hele maatschappij is gericht op afvallen. In de mind set van de mensen zit dat afvallen gezond is. Maar dik of dun zegt niet alles. Met een BMI van boven de 25 ben je niet per se te zwaar en met een BMI van tussen 20 en 25 ben je niet per se gezond. We moeten, zeker bij mensen met een chronische ziekte en bij ouderen, kijken naar de samenstelling van dat gewicht: hoeveel vet en hoeveel spieren heeft iemand.”

Een verbeterde communicatie over COPD en de behandelopties is van groot belang, vindt Schols. Niet in de laatste plaats omdat een miljoen mensen in Nederland dagelijks last heeft van een chronische longziekte als astma, longkanker of COPD. “Diabetes, reuma, hart- en vaatziekten, ze zijn allemaal wel bekend. COPD is relatief onbekend. Die Engelse naam doet daar geen goed aan.”

Dit is een serie waarin wetenschappers misvattingen op hun vakgebied naar het rijk der fabelen verwijzen

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)