Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik zie mensen als Pipo de Clown aan de wand hangen”

“Ik zie mensen als Pipo de Clown aan de wand hangen”

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts/ Illustratie Janneke Swinkels

Boulder entree les

Een jaar geleden opende het nieuwe universitaire sportcentrum van UM Sport zijn deuren. Observant trekt wekelijks de sportschoenen aan en neemt tot aan de zomer deel aan de lessen. Deze keer: Boulder entree les.

De beginneling: “Excuses alvast”, lacht kliminstructeur Ivanka Smitsmans als de les erop zit. “Voel je het al aan je onderarmen? Morgen merk je het pas echt.” En dat is geen understatement: tikken op het toetsenbord gaat redelijk, maar grip houden, zoals remmen op de fiets en het vastpakken van een mok kost moeite. Zelfs het schaven van een kaasplakje moeten we aan de huisgenoot overlaten.
Boulderen (boulder is Engels voor rotsblok) is een intensieve manier van klimmen zonder klimgordel of touwen. Smitsmans: “Daarom is het belangrijk dat je klimmen afwisselt met rust.” De acht deelnemers worden in koppels ingedeeld. Terwijl de een peentjes zweet aan de wand, kijkt de ander toe vanaf de mat, om vervolgens de rollen om te draaien. Dat toekijken heet in klimtermen ‘spotten’. “Mocht je partner vallen, dirigeer het lichaam dan voorzichtig naar de mat. Nee, je hoeft hem niet op te vangen.” Aan mijn spotkwaliteiten moet nog worden gewerkt, want op het moment dat mijn mannelijke klimpartner uit balans dreigt te raken op twee meter hoogte, springt deze beginneling achterwaarts. Toegegeven: een onvriendelijke actie, maar het opvangen van een lichaam van tachtig kilo voelt voor mij ook onvriendelijk. Het loopt goed af, hij blijft aan de muur hangen.
Op de klimwand zijn een aantal routes uitgezet tot maximaal 4,5 meter hoogte. “Ga niet hoger, bepaal voordat je vertrekt altijd een eindpunt.” Makkelijke routes worden afgewisseld met lastigere. Er is er zelfs een waarbij we als een aapje – aan handen en voeten – aan een ‘rotsblok’ mogen hangen.
Boulderen is een combinatie van kracht en techniek, legt Smitsmans uit. “Ik zie mensen als Pipo de Clown aan de wand hangen” (ze plaatst één voet naar links en de ander naar rechts). “Probeer je voeten liever in dezelfde richting te plaatsen. Dan ben je veel flexibeler.”

De expert: “Boulderen is een sport waarbij je alle spieren gebruikt”, zegt Ivanka Smitsmans die behalve teamcoach klimmen en strength & conditioning ook coördinator is van de studentensportverenigingen. “Maar alleen op spierkracht red je het niet. Een tijd geleden begeleidde ik een stelletje waarbij de (sterke) man enthousiast begon aan een route. Uiteindelijk moest hij afhaken omdat het hem niet lukte op kracht. Zijn vriendin, een tenger meisje, gebruikte veel meer techniek waardoor zij wel de route uitklom.”
Wie de klimtechniek onder de knie heeft, zal ook veel meer spieren gaan gebruiken, zeker die in de benen. Een techniek die Smitsmans uitlegt, maar oefening vraagt, is het plaatsen van één voet (rechts bijvoorbeeld) op een greep terwijl de tegenovergestelde hand (in dit geval links) ook houvast zoekt. “Zo voorkom je dat je, als een open deur, van de wand wegdraait.”

Voor wie: Ervaren klimmers en deelnemers die nog nooit geklommen hebben. Sommigen zien de entreeles als een opstapje voor een klimcursus (vier keer twee uur) met gordel en touw. Ook alle buitenlandse studenten met klimervaring moeten examen doen bij UM Sport om aan de standaarden van de Nederlandse klim- en bergsportvereniging te voldoen. Wie de entreeklas bouldering heeft afgerond krijgt een notitie op de sportpas: die geeft toegang tot de klimhal waar vrij geboulderd mag worden.

De feiten: Boulder entreeklas, 13 februari, 13 maart, 10 april, 8 mei en 12 juni van 17.00 tot 18.00 uur. Nieuwe klimcursussen, Start Climbing (gordel en touw) in maart; inschrijven vanaf 13 februari.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)