Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Belletjes en balletjes

Belletjes en balletjes

Film: The Handmaiden

Het verhaal: Korea, de jaren dertig van de vorige eeuw. De jonge Sookee (Kim Tae-ri) is aangenomen als dienstmeisje door Hideko (Kim Min-hee), een Japanse erfgename die al jarenlang onder de knoet gehouden wordt door een perverse oom (Jo Jin-woong) die met haar wil trouwen. Ook het dienstmeisje heeft snode plannen met haar bazin: zij speelt onder één hoedje met een meesteroplichter die van plan is om Hideko tot een huwelijk te verleiden. Maar dan blijken Sookee en Hideko zich seksueel tot elkaar aangetrokken te voelen, en dreigt het hele plan in duigen te vallen.

Zacht, warm, vochtig, en betoverend mooi, want:

- De Zuid-Koreaanse filmmaker cineast Park Chan-Wook – bekend van de binnen de Partij voor de Dieren weinig geliefde wraakthriller Oldboy – baseerde zijn nieuwe film op de roman Fingersmith van Sarah Waters, maar verplaatste de actie van Victoriaans Engeland naar het door Japan bezette Korea van de jaren dertig. Dat blijkt een gouden greep: de film is grotendeels trouw aan Waters’ roman, maar tegelijkertijd is de setting van het verhaal radicaal veranderd, waardoor de film nooit afglijdt tot het niveau van een slaafse boekverfilming.

- De plot volgt een wellustig kronkelend pad met tal van kinky intriges en een verrassing na elke bocht.

- Aan het interieur van Hideko’s half-Britse, half-Japanse landhuis kun je je een film lang blijven vergapen.

- Er gebeurt iets tamelijk geils met een vingerhoedje. Wie die scène thuis wil naspelen, doet er wel verstandig aan vooraf even een tandarts te consulteren.

Laat je niet oplichten, want:

- De speelduur van 144 minuten voelt lang en plottwistmoeheid blijkt onvermijdelijk.

- Het personage van oom Kouzuki, de perverse boekenverzamelaar, is wel heel grotesk. De man heeft overigens wel een uitstekende literaire smaak: ‘Belletjes en balletjes’, ‘Bekentenissen van een zweep’ en ‘Decadente dames die lingerie verkopen’ behoren ook tot mijn favoriete boeken uit het Japanse taalgebied. Hij bevestigt ook mijn vermoeden dat er zich onder bibliotheekmedewerkers nogal wat perverselingen bevinden. Let er maar eens op bij je volgende bezoek aan de UB.

Het salomonsoordeel: Deze prachtig gestileerde thriller weet niet altijd een balans te vinden tussen misdaadintriges, romantiek, erotiek en humor, maar vormt desondanks opnieuw bewijs dat de 21e eeuw een Gouden Eeuw is voor de Zuid-Koreaanse cinema.

Mark Vluggen

 

Zie hier het filmprogramma  van LumièrePathé en Euroscoop

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)