Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Eerstejaars treedt op in studentenkamers

Eerstejaars treedt op in studentenkamers

Photographer:Fotograaf: Max Kieffer

MAASTRICHT. Op zijn 16e trad singersongwriter Joshua Oudendijk (19), eerstejaars European Studies, op in de Rockhal in Luxemburg-stad, een van de belangrijkste poppodia aldaar. Een jaar later stond hij op het Luxemburgse festival Sonic Visions, waar ook bands als The Lumineers en Alex Vargas speelden.

“Dat is het voordeel van opgroeien in Luxemburg”, zegt Oudendijk, die folkpop speelt à la John Mayer en Damien Rice. “Het is een comfortabele bubble waar iedereen elkaar kent, maar waarin je ook weer niet te lang moet blijven hangen. In september begon ik met mijn studie in Maastricht. Ik kende niemand hier.”

En toen kwam Oudendijk op het idee om te spelen in huiskamers. Hij postte wat foto’s op de Maastrichtse Facebooksite Sharing is Caring en heeft inmiddels vijf concerten achter de rug. Volgende week zijn er weer twee. “Ik heb geen idee waar, ik weet alleen dat het bij ene Maddalena thuis is, en bij Tonnie. Ik raakte geïnspireerd door de Amsterdamse singersongwriter Dotan, die ook in huiskamers speelde voordat hij bekend werd.”

Oudendijk houdt van de intieme setting. “Ik probeer binnen een uur het publiek te overtuigen van mijn muziek. In zo’n setting kun je ook nieuwe liedjes uitproberen, of een verhaal vertellen, achtergrondverhalen bij de liedjes bijvoorbeeld. Over de Kalahari woestijn in Namibië waar ik een keer geweest ben, of over een Parijse straatmuzikant. Op straat spelen heb ik ook een keer gedaan, in Luxemburg. Dat past minder bij me.”

Laatst verzorgde hij in de Muziekgieterij het voorprogramma van Low Land Home, een soloproject van de Belg Jo Geboers (voormalig bandlid van Bearskin). Via via kent Oudendijk een geluidstechnicus in een Parijse muziekstudio in Montmartre. Daar neemt hij met zekere regelmaat in de stille uurtjes liedjes op. Hij heeft er nu zes.

Een cd heeft hij al op zak, maar die is opgenomen in de kelder van zijn ouderlijk huis. “Als je goed luistert, hoor je mijn moeder op de achtergrond de tafel dekken in de woonkamer, met alle gerinkel van borden van dien.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)